13 Ocak 2013 Pazar

"The Party" Sellers, Edwards, Mancini vs.

   Taa 44 yıl öncesinden gelen görüntülerin insanı hala güldürebilmesini de "sinemanın büyüsü" olarak tanımlamak gerektir.
   "Peter Sellers'ın canlandırdığı Hrundi V. Bakshi karakteri, Hollywood'da başarılı olamamış sakar bir figürandır. Hint asıllı Bakshi, son oyunculuk denemesinde film setinde koca bir kaleyi kaza sonucu havaya uçurunca kovulur ve işsiz kalır. Ünlü bir Hollywood yapımcısının evindeki sosyete partisine bir yanlışlık sonucu davet edilir. Bakshi, unutulmaz bir parti gecesi yaşatacaktır." şeklinde bir konumuz var. Senaryo sadece 56 sayfa imiş, filmin çoğunluğu spontane oyunculuklarla (bir nevi tuluat) çekilmiş. Filmimiz neredeyse tek bir mekanda geçmektedir. Bu nedenle oyunculuklar üzerine (aslında sadece Piitır Sellırsın üzerine) odaklanmak daha kolay olmaktadır. Zaten kendisi de bunu çok iyi başarmaktadır. Bu kadar düz görünüşlü bir insanın, bu denli güldürebilmesi de kuntastiktir. 
   Filmimiz aslında sadece güldürmemekte;  sınıfsal dışlanma, aşağılama, makinleşme sürecinin getirdiği yabancılaşma gibi alt metinler de vermektedir. Meşaz meraklısı sinefiller bunlara dikkat edip güzelce meşazlarını alabilirler. Normal insanlar (hayat onlara ne kolaydır !) ise arkalarına yaslanıp kahkahalarını salabilirler.  Tabii bir de başlıktaki isimlere dikkat etmek gerekir : Sellers, Edwards, Mancini - oyuncu, yönetmen, müzikçi. Bu üçü : rakı roka balık gibidir, birleşince şükela olur.
   Bu filmi ikinciye seyredinceye dek (birincisi sayılmaz çünkü 1. çok küçücüktüm 2. TRT'de siyah beyaz izlemiştim) en komik beden dilinin Stiiv Martin'de olduğunu zannederdim. Yanılmışım (Bkz.aşağıdaki video). 
   İlla yeni şeyler seyredeceğim, hengovırlar bana çok komik geliyor gibi saplantılarınız varsa izlemeyin. Ama : naif oyunculuk nasıl olur, biraz 60-70 ler havası soluyayım, güleyim diyorsanız yakın durun.
Yalnız şu diyalog da fakiri kendinden geçirmiş, içindeki Hindistan özlemini taşan süt misali kabartmıştır :
Jerk - Who do you think you are ? (- Sen kendini ne zannediyorsun birader?)
Bakşi - In India we do not think who we are, we know who we are. (- Hindistan'da bizler kim olduğumuzu sanmayız, biliriz.)
BÜYÜKSÜN BAKŞİ !...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder