5 Nisan 2012 Perşembe

"The Divide" ya da "Homo Homini Lupus"


    Öyle kapağa bakıp efekt bombardımanı beklemeyin hiç. Filmimiz gayet de klostrofobik bir habitatta geçmektedir. Nivyork, kimin müsebbibi olduğunu bilmediğimiz bir nükleer saldırıya uğrar, bir grup apartman sakini apartmanın bodrumunda yaşayakalırlar ve olaylar gelişir.

   Gazetelerde olsa böyle özetlerlerdi, evet... Konu gayet klişe, eleştirmenler de öyle göklere çıkarmamışlar. Lakin fakir, insan denen oluşumun karanlık yüzüne patolojik bir merak beslediğinden midir nedir ilgiyle seyretmiştir Haviyer Cens'in bu karanlık, kapkaranlık filmini..

   Bu ekip zaten rahatsız filmler çekmede sabıkalı, bunda da ellerinden geleni ardlarına koymamışlar.  Neredeyse tamamen kapalı mekanda, neredeyse tek mekanda yapılan çekimler insanı karartıyor, karartıyor ki o kadar olur !.. İlk başlarda "tamam standart post akoliptik bir filmdir" dediğimiz anlardan sonra yavaş yavaş modern bir "Lord Of The Flies" (sineklerin efendisi) (Golding'e selam olsun !..)(okumayanlar bir zahmet okusunlar. Hayatınıza Elif Şafak'tan fazla renk katar) bir "Das Experiment" kokusu alıyoruz ve finale doğru "bu ne yav" oluyoruz. Protogonist (esas oğlan/kız) yok, herkes arızalı. Görüntüler, kurgu, senaryo, (hele de) müzik (finalinde müziğin yedirilmesi pek şükela), oyunculuklar, (hele de) kostümler gayet de iyidir. (son sahnedeki çıplak yanış CGI midir, gerçek dublör müdür çözemedim, ama ilk kez görüyorum, ve izlerken ohannesburger oldum resmen) Buradan yönetmenlerimize sesleniyorum : az bütçeyle sağlam film nasıl olacak ? derseniz, seyrediverin... 

   Sakın çoluk çocukla seyretmeyin. (ruhu çocuk kalanlar da seyretmesin aman ha !..)
   Sağlam mideniz ve kafanız yoksa seyretmeyin.
   Buna mukabil :
   Fıtratımızın ne kadar kötü olabileceğine dair merakınız varsa,
   Duygusal mazoşistseniz,
   "Homo Homini Lupus" nedir ? merakınız varsa,
      
Muhtemelen cuma gecesi absentle tek başına gideri vardır.

Son söz : nükleer sonrası felaket, kendi yarattığımız felaketten evlaymış...  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder