10 Aralık 2012 Pazartesi

"The Bourne Legacy" Bourne'ın Mirası ya da "Bu pilav daha çok su kaldırır"

   Geçenlerde serinin Met Deymınlı üç filmini de tekrar izlemiştim. Üstüne  Ceremi Renır'lı yeni versiyonu  izleyince şükela oldu. Yeniden anladım ki holivut yeni senaryo ve fikir kısırlığından fena halde kabızdır. Bu kabızlık öyle bir safhaya varmıştır ki toprağı bol olsun Rabırt Ladlım'ın bir romanından çıkarılan üç film kesmemiş, devamını da (yeni hiç bir şey anlatmadan) çekmişlerdir. Haa bu son filmden bir tek şu çıkarım yapılabilir : "ABD'de CIA ve FBI gibi devlet kuruluşlarının üzerinde de bazı yapılanmalar vardır". Bu çıkarımın da bana pek faydası yoktur. Çelik, ilaç, silah, enerji gibi sektörlerin değil ABD, dünyamızı yönlendirdiklerini yıllar önce okumuş, anlamıştık zaten. Dönelim filme.
   Son Met Deymınlı filmle paralel kurguda geçen filmimizin yeni esas oğlanı Ceremi, selefi Deymın kadar iyi oturmuş role, çok güzel hopluyor, zıplıyor, sopa atıyor. Reyçıl Vayz, Edvırt Nortın (Arakolpa - Naaptın edvırd, ziyan etmişsin kendine. faytklap, amerikınhistırix'te oynayan adam burada oynar mı ? E.N.- Naapalım abi ekmek parası !), Steysi Kiiç üstlerine düşeni ziyadesiyle oynuyor (hem de en lüksünden). Başlarda fazla tempolu olmayan ve kopuk olan tempo sonlara doğru hem anlamlanıyor hem hızlanıyor. (önceki üç filmde olduğu gibi). Önceki filmlerdeki tüm klişeler burada da ayynen tekrar ediliyor. (organizasyondaki kötü yönetici, iyi memur, iyi tetikçi, kötü tetikçi vs.vs.) Nedir : izlerken hiç sıkılmıyor, bilinçaltınızda sinsice büyüyen destrodoyu çok doyurucu bir şekilde tatmin ediyorsunuz. Buradan neyi anlıyoruz : "bu pilav daha çok su kaldırır". Serinin yeni filmlerine hazırlıklı olalım. Yapımcılar ışık gördü.
   Süresi uzundur (135 dakika) ama daha önce  de yazdım ya yükselen tempo sonlara doğru sıkılmanıza imkan vermiyor.  Film bittiğinde nedensiz bir şekilde rahatlıyorsunuz. Kafa pırıl pırıl oluyor. Üzerinde bir dakika bile düşünmeden yarım saat sonra da unutuyorsunuz. 
   Omurilik soğanına hitap eder bir filmdir. İsteyen izler, arşive alınmaz, dikkate de alınmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder