18 Eylül 2012 Salı

"Fetih 1453" Yeşilçam'da Holivut

   Fatih Aksoy güzel para harcamış ve bana pek çok şey kazandıran bir film yapmış. Şöyle ki :

1. IMDB denen kategorilendirme mekanizmasının çok telmaşa olduğunun (filmin puanı 8.4, "otomatik portakal"la aynı !!!...) idrakine vardım.

2. Filmi, beklentilerimi minimal tutarak izledim o yüzden pek hayalkırıklığına uğramadım. İki küçük kase kuruyemiş ve mebzul miktarda alkolle gideri vardır.

3. Bu kategoride (çakma holivut) yapılmış ilk filmdir. Pek hayınca eleştirmemek lazımdır. Eleştirenlerin, aynı tarzda yapılmış hint filmlerine bakıp nedamet getirmeleri gerektir. 

4. Eğri oturalım doğru konuşalım : filmin sonlarına doğru Hasan'la, cenevizli şovalyenin kapışmaları çekim tekniği olarak etkiledi beni.

5. Filmin bir yerinde Bizans Tekfuru Sultan Mehmet'e "müteveffa babanız" diyordu. Bildiğim kadarıyla göçen gayrimüslimler için "müteveffa", müslimler için "merhum/merhume" denilir. Danışmanlara baktım : bir sürü akademik titri olanlar var. Buna dikkat edeylerdi iyiydi.

6. Diğer sübjektif ve yalan yanlış tespitlerimi ise fotoğrafaltı yazdım dileyen okusun diye.

7. Özet içinse Ekşi'den "minimalistdegilsindedilerkizvermediler" başlıklı yazarın film özeti bana pek münasip geldiğinden, virgülüne dokunmadan aşağıya yapıştırıyorum. Meraklısı üşenmez okur. Filmi seyredenler okurlarsa, garanti gülümsetecektir.

"bildiğiniz gibi türk tarihinde en iğrenç, en tiskinç, içten fesat erol taş gibi gülüp tavuk bacağı ısıran millete bizans denir ...
hikayemiz bu bizansı bitirip kendini ispatlamaya çalışan 2. mehmet in acıklı bir o kadarda ibret dolu hikayesini anlatıyor .

film başlarken antoni kuinli çağrı filmine selam çakıp kamera ile konuşan arap mizanseni ile açılıyor , allahtan öle devam etmiyor ve bir sonraki sahnede şile bezi gömlek giymiş adamların fışkiye çevresinde kılıç kalkan oyunu icra etmesi ile devam ediyor işte filmimizin kahramanı bu 2 kişi,birisi 2.mehmet diyeride hasan
2.mehmet'in babası ölünce edirneden, saruhana aps posta gönderilir,postayı alan mehmet otobandan basıp edirneye gider allahtan gasilhanedeki adamlar biraz yavaş davranıp daha babasını anca yıkamışlardır, babasını gören mehmet tahta çıkar rüyasında dedesi osmanı görür osman '' istanbulu alırsan sana bu yüzüğü vercem '' diye mehmeti kandırır . kanan mehmet tez bana ordu kurun '' allah yoluna cenk edelim şan allalım şaaannnn kuranda zafer vaad ediyor hazreti mevlam '' diyerek gaza gelir.

öte yandan bursanın şirin bir ilçesi olan ulubatta yetişmiş hasan ve adını sanını duymadığımız yancısı (ulan adama bir replik felan yazsaydınız bari okadar şekil yapmış ) bizansa gidip ajanlık felan yaparken aslında vinç yapmak isteyen topçu ustası urbanın küçükkene köle pazarından alıp kendisine evlat yaptığı cavur isimli kızı ile tanışır kızın boynunda kafam kadar gevşen vardır hasan bu gevşen ne ayak sen cavur değilmisin der kızda benim annem bundan çok önceleri bir kara murat filminde '' kahpe bizanslıların bastığı köyde kucağında bebesi ile kaçarkene arkasından kılıçla kesilen kadın'' dı der hasanda haa biz o filmlerle büyüdük felan der aralarında bir elektriklenme olur.
kendilerine top dökmek istemeyen urban ustayı ergenekon kapsamına sokan bizanslılar tam silivriye atacaklarken hasan ve yancısı gelir bunları kurtarır, gelin sizi edirneye götürelim orda ciğer felan yeriz diye ikna ederler . ne hikmetse o dakikaya kadar top dökmek istemiyorum diyen vinç ustası urban top dökmeye ikna olur kocaman bir top yapar adını şahi koyar .

gerçi gerçek hayatta bu toplardan 5 tane yapmıştır ama filmde prodiksiyon ekibi bi tane yeter diye düşünmüştür topu alan mehmet 100,000 kişilik mütevazi ordusu ile 10,000 gözü kanlı kahpe bizanslının savunduğu surun önüne gelir.
bu sırada bizansın gür sesli hükümdarı herkesi hipodromda toplar mikrofon falan kullanmaz fakat herkes onu duyar ülkemizi savunalım falan diye kahpe kahpe konuşur o sırada vatikan da japon balığı gibi bi o yana bi bu yana grup haline gezen papa (kaçıncı janbon olduğu bilmiyom valla ) biz bunlara yardım etsek mi etmesek mi diye konuşur
bunlar böle ampır ampır koşunurken bizimkiler boğazdan geçerken kılavuz kaptan istemeyen bir ceneviz gemisini fotoşop vasıtası ile batırır bunu duyan cenevizliler urbanın kızının eski manitasını istanbula yollarlar neyse işte kuşatma başlar ...

bizimkiler saldırırlar bizanslılar kahpelik yaparlar ortam gerilir bizimkiler bi türlü içeri giremezler moraller bozulur bu sırada mehmet çadırında şizofrene bağlar tespih taneleri üzerinde tepinme ritüelini gerçekleştirir,moraller sıfır olmuştur derken gandalf çıka gelir mehmete gel oğlum kuşatma felan derken senin canın sıkılmıştır beraber bir eyüp sultana gidelim çay felan içeriz çarşıda gezeriz kafanı dağıtırsın der. mehmet orman havasını alınca kafası zehir gibi olur gemileri karadan yürütmek, taksim eminönü metro inşaatı gibi fikirler geliştirir gerçe metro fikri pek tutmaz lakin metro inşaatında spartacus dizisinden figuranları oynatmak iyidir gel zaman git zaman kahpe bizans kahpelik yapamaz hale gelir ...
bu arada diktiği kulesi bizans belediyesi tarafından fotoşopla yıkılan hasanın canı sıkılmıştır ben dalarım bu bizansa der surlardan içeri dalar karı kız mevzusu yüzünden kavga dövüş eder surlara bayrağı diker o sırada kuş avlamak için diğer kuleye çıkmış bi bizanslı okçu 10 dakikada bir buna oklar atar hasanın eli dolu olduğundan karşılık veremez ölür bunu yaklaşık 2 kilometre öteden dürbünsüz gören sevgilisi doğum konrol yöntemlerini uygulamadığı için pişman olur şehiri ele geçiren mehmet ilk iş olarak sultanahmete gider ayasofyayı felan gezeyim der bu sırada ayasofyaya sığınmış olan kahpe bizanslıları görür ben sizin gibi kahpe değilim dininize karışmıcam şimdi cuma namazını kılıcam çıkın gidin lan kilisemden der hali yaptıkları kahpelikten utanır film biter yazılar çıkar ..."

Man of Gondor
Arçıırs Redi !...
Biz Bizanslılar hep içeriz....
İşimiz gücümüz alem....
İçtik mi dibine kadar içeriz.
Biz Bizanslılar vururuz patlasın, çalarız oynasın !
Hem hayınız, hem içkici....
İçiyoruz, o halde kötüyüz...
-  Du bakalım derdest edilmeden biraz daha içiyim...
Klintın'da böyle bebek sevmişti (intihale dikiz)
Bu çekim hoşuma gitti
Ciigiiayın çuvalladığı sahnedir. Tribünler duvara yapışmış afiş gibi durmaktadır.
O ahali tekfuru nasıl duyabilmektedir ?
Böyle el öptüren bir papa modeli var mıdır ?
Böyle yanlış ok atabilen bir padişah modeli var mıdır ?
300 Spartandaki Cek Snaydır değil Fatih Aksoy (bari bu intihal olmayaydı iyiydi)


2 yorum: