29 Eylül 2012 Cumartesi

22.11.63 Stephen King'den Yeni Bir ''Ytong"

Evet bildiğiniz "ytong" 815 sayfa...
Buna mukabil kaç günde bitti derseniz : 5 gün.
   İlk 50 sayfadan sonrası sular seller gibi akıyor, bir tek arada geçen L.H.Oswald'ın takibat süreci hafiften aksıyor, nebliyim ilk defa bir King romanı okurken o sayfaları atlamak geldi içimden diyorum.
   Kaçış edebiyatı sevenler (örn.Bkz.Lawrence Block "Tetikçi") muhakkak seveceklerdir. Aniden 60 yıl kadar geriye gidip, yeni bir kimlik, hayat, özgeçmiş, çevre, arkadaşlıklar, meslek, aşk oluşturmak ne cazip gelir kimilerine !...
   Bilimkurgu ve paralel evrenler ve zamanda yolculuk konularına ilgi duyanlar da seveceklerdir. (Takura Spirit'e selam olsun !..)(bu göndermeyi de sadece "Kara Kule" müptelaları anlayabileceklerdir gibime geliyor)
   Usta, son yıllarda yazdıkları gibi bu eserinde de fantastik kuntastik ögelere elinden geldiğince az yer vermiş. Hayaletvampirkurtadamserikatilpalyaço gibi elemanlar pek arz-ı endam etmemeklerdir. Lakin eski romanlarına göndermeler yok mudur ? Elbette vardır. "O"'da, çürük sivri dişlerini göstere göstere çocuklara musallat olan palyaço ve çevresi bu göndermelerden nasibini almışlardır.
   Konunun eksenini oluşturan JFK suikasti; kimi yerlerde ikinci plana düşmekte ve bizler asıl o dönemin kanlı canlı oluşturulan şükela atmosferine (adeta bir Frenk Kapra filmi izlercesine) hayran hayran bakakalmaktayızdır. (ne yüklem ama !...)
   Tamam cesameti itibarıyla otobüste, yolculukta okunmaz ama şöyle herkesi yatırdıktan sonra iki parmak burbon, bir sıkım Kara Kaptan tütünü ve okuma ışığıyla saati unutturur, sabah kalkıldığında da Bay King'e de "iyi dilekler" gönderttirir bir kitaptır. 
   Meraklılarına iyi okumalar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder