1 Nisan 2020 Çarşamba

"Seçilmiş Metinler" Bourdieu'nun Seçtikleri.

 
  300 Sayfayı aşmadığı halde (278 S.) bir aydır okuyup bitiremediğim kitaptır. Üç bölümlü onbeş metin var bizzat Pierre Bey'in seçtiği. Bilmeyenlere not: kendisi her ne kadar Fransa'da mukim ve genellikle orası ile ilgili olarak çalışmaktaysa da, günümüzün küresel dünyasında teorileri geneli kapsayan çağımızın en önemli sosyolog, teorisyen ve filozoflarındandır.
   Kendisiyle ilk rabıtamız Levent Hoca'nın derslerinden başladıysa da "Televizyon Üzerine" yazdıkları çok ilgimizi çekmiş ve bu ağ güncesinde bahsedilmişti. Orada başlayan ilgi diğer metinlere ve düşüncelere de sirayet etti ki, bu (görece hafif) metne başlandı. Kitabımızın geneli sosyolojiye ilgi derecesinden daha fazla yatkınlık duyan kişilere hitap etse de hepimizi ilgilendiren konularda (din, siyaset, inanç, entelijansiya, okuma, halk kavramı, iktidar ve hatta spor) bakış açınızı genişletecek satırlarla dolu. Ancak okurun önünde dikilen kallavi bir sorun var. Kitabın başlarında da söylendiği gibi Bourdieu'nun kendini kolayca ve kısa ifade etme gibi bir üslubu yok. Haliyle cümleler (kimileri bir paragrafı buluyor) konuya hakim olmayan, altyapısı sallantılı ve en önemlisi başladığı cümlenin sonu ile olan bağlantıyı kuramayacak kadar okur yazar olmayan okurlara gelmez (Yılmaz Özdil yazılarından hoşlanıyorsanız, bu kitaptan koşarak uzaklaşın!). 
   Fakir, her iki gruptan da değil. Böyle olunca, bildiriler/makaleler/açılış konuşmaları/röportajlar (kitap bu tip metinlerden oluşuyor) arasındaki okuma arasını olabildiğince açtım. Her metni iyice sindirmeye çalışarak okudum ve perspektifimin birazcık daha genişlediğini gördüm (zor oldu ama!). 
   Diğer bir zorluk ise yazarın verdiği örneklerin genellikle yaşadığı toplumla ilgili olması, din kısmında Hristiyanlık, spor konusunda ise (haliyle!) Fransa baz alınmış. Meselelerin güncel hayattaki karşılıkları bile (misal ülkesindeki bir zincir market ve bizim bunu bilmememiz) konunun içselleştirilmesinde zorluk çıkarabiliyor. 
   Kısaca: "habitus" kavramını merak ediyor, yaşadığınız toplumu daha uzaktan izlemek istiyor ve sosyolojiye yakın duruyorsanız okumanız şart. Ancak bu zorlu bir okuma olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder