29 Eylül 2019 Pazar

"İnsandan Öte" Süpersonik Bilimkurgu.

   Hafif telepat, eline becerikli, aklı biraz kıt bir birleştirici. (Yalnız)(ama anti-yerçekimi jeneratörü yapabiliyor)
   Telekinetik ve telepat bir aktarıcı.(Janie)
   6 Aylık, mongol bir işlemci.(Bebek)
   Teleport ikizler. (Bonnie ve Beanny)
   Gözbebekleri fırfır dönen bir gövde.(Gerry)
   Yukarıda bahsedilen karakterlerin hepsi tek bir bireyi oluşturuyor aslında. Yeni model "Homo Gestalt"ın ögeleri.
   Altıkırkbeş'in; ilk önce birşeye benzetemediğiniz ama kitabı bitirdiğinizde "daha iyisi yapılamazdı" diyebileceğiniz kapağıyla, 288 sayfada hayalperest okura sunduğu şükela bir bilimkurgudur. 1953'de yazılabileceğine hiç ihtimal vermezsiniz. Okuduğunuz ilk sayfalarda "n'ooluyoruz?" diyeceksiniz. Biraz sabır! İlerleyince her zaman okuduklarınızdan farklı bir şey tecrübe ettiğinizi anlayacaksınız. Şöyle ki: temel hisler aktarılıyor, sonra bunlarla tetiklenen eylemler, özne yok! (onu da siz çıkaracaksınız) böyle böyle okurken (ilk bölümler herhalde bir sınav (geçene iyi ödül var)) yavaştan konuyu idrak ediyor, büyük resmi görebiliyorsunuz. 
   Homo Gestalt'ın kendiliğinden oluşması ve bir insanın hayatını önce mahvedip sonra onarmasının hikayesi. Günümüzün bile ötesinde bir yazım tekniği. Bir çok farklı mecraya ilham verebilecek bir hazine. Kendi adıma Yorgos Lantikos'un "Kynodontas"ındaki manyak baba ve kızları ilk bölümlerde, Marvıl'ın X-man'lerini ise sonraki bölümlerde şıpınişi çıkardım. 
   Maatteessüf Bay Störcın (mersinbalığı demekmiş)'ın dilimizde fazla bir kitabı yok (diğer ikisini hemmen Nadir Kitap'tan bulabildim). Velhasıl: istikrarla öneririm.

1 yorum: