15 Mayıs 2021 Cumartesi

"The Unknown Woman" Tornatore'den İyi Film.

   Ben ki Bay Tornatore'nin filmlerinin hastasıyım. Nasıl olup da bunu kaçırdığımı (2006 yapımı) bilemediğim filmdir. 
   Irena şehre yeni gelir. Bir ailenin hizmetçisi olarak kapılanmanın yollarını aramaya başlar. Parası da çoktur. Niye illa bir yere hizmetçi olmak istiyordur? Bilinmez. Acımasız yöntemlerle de olsa amacına ulaşır, olaylar gelişir.
   Neredeyse iki saatlik (1s58d) filmimizde sıkça yapılan geri dönüşlerle bu soruların cevabını tek tek alırız. Buna karşın cevaplanmayan ve sizin cevaplamanız gereken sorular, bulmanız icap eden ipuçları vardır (bunları bulması da pek zevklidir). Uyarımızı yapalım: filmimiz sabi sübyanla izlenecek bir kordela asla değildir. İçinde sadomazo orjilere, döşlere saplanan makaslara, odalarda iptidai şekilde yaptırılan doğumlara, çocuğa şiddet istismarına, çöplükte bulunan cesetlere denk gelinmektedir. Ama içinde pişmemiş nohutlar olduğu için esaslı bir aşureye kim hayır diyebilir ki?
   Şahsen fakir ve sevdiceği son dakikaya kadar gözlerini ekrandan alamamışlardır. İçindeki gore (gore la ne işim olur?) saf şiddet içeren sahnelere rağmen asla şiddetin bilinçaltında yarattığı gizli hazza yönelmeyen, gayet de insani saiklere dikkat çeken, bunu yaparken sosyal mesajını da veren, sinematik kaidesi sarsılmayacak şekilde kunt, oyunculukları gerçekçi, kastı şımşıkırdak, müzikleri bombastik, kurgusu fantastik bir pelikuladır. Şu iyi sinema filmi yokluğu günlerinde görmeniz güzel olur!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder