İlk kitaptan sonra okumayı hayli ertelediğim kitaptır. 456 sayfa ama çabucak bitiyor. Birincisinde geçmişimize göz attıktan sonra, bu metinde geleceğe odaklanıyoruz. Bunu yaparken şu anda yaşadığımız kavramların nerede, nasıl doğduklarını ve semantiklerini öğreniyoruz. Hümanizmin, evrimsel ve sosyalist alt gruplarının 1914 yılında savaşmaya başlayıp, 1989 yılında savaşı bitirdikleri yorumunu okuyunca "n'ooluyoruz yahu?" dedim bir. Sonra Harari Bey'in takkesini giyip düşününce "hımm olabilir aslında!" diyerek kabullendim.
Her halükarda insanın farklı düşünebilmesini sağlayan bir çalışmadır. Bilim tarihi, bilim/din çatışması, yaşayakaldığımız "izm"ler (liberalizm olur, modernizm olur, hümanizm olur. her türlü), gelecekte neler olabileceği gibi çok çeşitli konularda kalem oynatılmış. Yazarın bir önceki kitabının tanıtımında yazdığım gibi : sakın ola ki burada yazılan yorumların gerçek olduğu zehabına kapılmayın! Bayan Harari'nin sevgili oğlu çok akıllı: yorumlarına yardımcı olabilecek tüm tarihi olayları ardı ardına sıralıyor sonra da gelsin kehanetler. Örneği verilen tarihsel gerçekler yorumu destekler içerikte (ve kontrol ettiklerimin hepsi de doğru). Böyle olunca yoruma da katılmak istiyor bünye. Öyle yapmayın! Verileri bir de kendi zihninizin imbiğinden geçirip son cümleyi siz yazın.
Hülasa: yavaş yavaş, incelenerek okunduğunda, hâllerin farkında olan insana kâm verir. Yok her dediğine katılırsanız, moda kavramlara yatkınlığınızı arttırırsınız.
benim de okumayı ertelediğim bir kitap, sizin yorumunuzdan sonra iyice merak ettim, okursam her dediğine katılmamaya çalışarak okuyacağım ama..:))
YanıtlaSilezberleri bozan iddiaları olduğunu belirtmeliyim. Özellikle evrimsel ve sosyalist hümanizm çatışmalarının tarihleri çok ilgi çekici :)
Sil