18 Şubat 2019 Pazartesi

"Bilim Kurguları" Bilimkurgu Sevenler Sevmeyeceklerdir!

   Gerard't Hooft teorik fizik profesörü, Nobel'i var (boş adam değil!). Belli ki bilimkurguyu da seviyor. 18 bölüm, 150 sayfalık bir kitap yazarak bilimkurgu sevenleri kızdırmayı göze almış ve bilimsel altyapısının da verdiği birikimle "neler olur, neler olamaz" minvalinde sıralamış.
   Her bölüm kendi içinde çok güzel bilgiler içeriyor. Kendi adıma bilgisayar işlemcilerinin yapılmasında teorik fiziğin nasıl kullanıldığını çok güzel anladım. 
   Kitap ilginç bir şekilde ilerliyor. Başlarda Prof.Hooft galaksimizin dışına çıkmamızın hem teorik hem fiziksel olarak nasıl imkansız olduğunu bir güzel açıklıyor. "Bakın şu budur, şu da budur. İşte tam bu yüzden binlerce yıl galaksinin dışına çıkılması imkansızdır!" diyor ve bilimkurgu sevenler ciddi hayalkırıklığına uğruyorlar. Daha sonra "birtakım asteroitlere plastik ipler bağlayıp savurarak yörüngelerini değiştirerek, gezegenlerin rotalarını değiştirsek, böylece iklimlendirerek dünyalaştırmalarını hızlandırsak, önceden gönderdiğimiz neumannbotlar (akıllı robot versiyonları) da ön hazırlıkları yapsak, başka gezegenlerde kalıcı olsak" babından, kendi bakış açısından çok rasyonel olmakla beraber zihni zorlayacak gelecek tahminlerinde bulunuyor. Neyse! Bu elbette sadece bir iki bölümde var. Bunun haricinde, etrafında olup bitenlerle ilgilenen okuru cezbedecek bir çok ganidir. Nanoteknoloji, genler, idiokrasi, çevre ve diğer şeyler...
   Okurken çok zevk aldım, kısa sürede bitti. Ama galaksilerarası yolculuk hayallerimi baltaladığı için yazarın pek kötü bir fotoğrafını koydum aşağıya (bu da benim naif intikamım). Bilime yakın durup, bilimkurguyla ilgileniyorsanız kaçırmayınız.

3 yorum:

  1. Bir kenara yazdım, paylaşım için teşekkür ederim ... Selam ve Dua ile ...

    YanıtlaSil
  2. Süper bir kitapmış merak ettim, başka galaksilere gidiş hayalimizi baltalamasa iyiydi cidden ama siz yine iyi resmini koymuşsunuz:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulabildiklerim içinden en kötüsü buydu :)

      Sil