1 Mart 2015 Pazar

"La Grande Bellezza" Hayata Roma Penceresinden Bakmak.

   Jep, Roma fırlamasıdır. 65 nci yaşgününde, çılgın partiler yapılır. Kolezyumu gören dairesindeki nefis terastaki büyük hamakta viski içer. Gittiği partilerde; Roma'daki tüm güzel binaların anahtarlarına sahip bir arkadaşı, ona ve konuklarına özel turlar düzenler. 40 yıl önce kült bir kısa roman yazmış, o zamandan bugüne onun ekmeğini yemektedir. Çok kalburüstü bir gardrobu vardır (çok özendim, çok (ki zahire fazla özenmem)). Neredeyse tüm sosyeteyi tanır. Kulüplerde asla sıra beklemez. 40 yıl önce geldiği Roma'ya "partilere katılmak için" değil "en çılgın partilere hükmetmek" için gelmiş, bunu da başarmıştır. Gazetecilik yapar, dünyalık sorunu yoktur. Dünyada en olmak istediği yerdedir, sosyal tüm tatminleri yaşamaktadır. Ama !
   Filmimiz, unutulmaz Roma görüntüleriyle (ki neredeyse tümü turistik mekanlardan değildir), bu "ama"nın ardına düşüyor. Bu sürede kimi zaman sıkılabilir gibi olduğunuz zamanlarda Jep bir diyalog patlatıyor ve "vay anasını" oluyorsunuz (misal : Stefaniya'ya verdiği muhteşem ayar), sonra yine mutada dönüyorsunuz. Oyunculuklar (ki snop tayfaya Maykılkeyn'den sonra rahatlıkla Toniserviyo'yu ekleyebiliriz), çekimler (ki ne sürrealist metaforlar vardır. o kadar olur), müzikler (arabada giderken filmi dinleyerek güzel vakit geçirebilirsiniz. o derece), pek kalburüstüdür. Sonlara doğru Jep'in "rosebud"ını anlamaya başladığımız zamanlarda katolik kilisesine ilginç bir selam çakılmasını pek anlayamadım. Müstakbel Papa'ya atfedilen pek absürd nitelenmelerden (neredeyse her hayvanın kaça bölünerek pişirilirse lezzetli olacağına dair ilginç tespitleri, anomalik sığlığı vs.) sonra bir iç hesaplaşma mıdır ? bilemedim. Ama olmasaymış da olurmuş. 
   Avrupa sinemasında görmeyi beklediğimiz ölçüde çıplaklık içerir. Görsellik tablo gibidir. Başrolde Roma, yardımcı rollerde insanlar vardır. Genelde; toplumsal, sosyal eleştiriler içerse de; özelde bir insanın iç dünyası resmedilmektedir. Sizin yerinize olsam izlerim.
   Aklımda kalan : bir diğer ilginç sahne de : Jep kalburüstü bir sarışınla (ki mesleği "zenginlik"tir) sevişme sonrası yataktadır. Sarışın çektiği çıplak özçekimlerini göstermek için bilgisayarını almaya gider. Jep düşünür : "65 ini devirdikten bir kaç gün sonra keşfettiğim en önemli şey : yapmak istemediğim şeyleri yapmak için zamanımı harcayamam". Sarışınımız döndüğünde Jep çoktan sırra kadem basmıştır.
   Güzeldi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder