7 Haziran 2014 Cumartesi

"İtirazım Var" Evet !

    Bu film böyle azıcık salonda gösterime girip sadece bir hafta gösterilmemeliydi.
   +18 sınırı uygulanmamalıydı.
   Nereden bakılırsa bakılsın, piyasadaki bir çok Türk filminden daha iyi olup, böyle cılız gişelerle yetinmemeliydi.
   İtirazım var...
   İlk anda aklıma gelenleri de şöyle bir sıraladıktan sonra nihayet filmimiz hakkında somut bir iki satır daha yazalım.
   Tipik bir çarşı camiinin, tipik olmayan imamı Selman, tam da namaz kıldırdığı bir anda camide biri öldürülür, olaylar gelişir.
   Oyunculuklar, görüntüler, senaryo, kurgu, müzikler (ki bilhassa müzikler, o ne müziklerdir öyle !) gayet şükeladır.
   Onur Ünlü'nün bakış açısı "CTVAAH"nden sonra nihayet şaküle oturmaya başlamış. 
   Evet başrolümüz, gerçek olamayacak denli süpersonik bir imam (antropoloji mastırı yapmış, satranç oynuyor, bağlama çalıyor (hemi de kısa sap), okuyor, evinde televizyon dahi yok, düşünüyor, hutbede (o hutbeyi iki kez dinleyen antikapitalist müslüman olur çıkar (bu meyanda Prof.Dr.İhsan Eliaçık'a selam olsun (hutbe onun)) coşturuyor, koydu mu oturtuyor (eski bir boksör), gerçeğe ulaşmak uğruna duble duble rakıları yuvarlamayı bile göze alıyor (ki meyhane kapısındaki temennası pek komiktir. "Allahım sen affetmeyi pek seversin..." diye başlayan), olsa civarda böyle bir imam; caminin müdavimi olurum.
   Neyse efendim, âdeta bir Murat Menteş romanı gibi ardarda gelen olaylar silsilesinden, kulağımıza çalınan güzel müziklerden, (bilhassa Perşembe Pazarı ve Galata Köprüsü üstündeki) mekan seçimlerinden, iyi oyunculuklardan oluşan filmimizi ara vermemek kaydıyla (valla gittiğim Başka Sinemada ara yoktu, iyiki de yoktu) izliyoruz.
   Yönetmenimiz ve senaristimiz hayata bakarken bu kez iktidara da birazcık yükleniyor (sonlarda bir replikte "Benim devlette tanıdıklarım olsa neden kredi almaktan çekineyim" diye bir satırla) ama "faiz", "içki", "imam nikahı" ("sokayım imam nikahınıza" diye de çemkirerek) gibi konularda da inandıklarını aktarmakta beis görmüyor. Saygı duyuyoruz.
   DVD'si çıkınca alacağım. Ayrıca yönetmenin bundan önceki filmi "Sen Aydınlatırsın Geceyi"sini de izlemek için çaba sarfediyorum. Kentimizin film festivaline teşrif etmemelerine teessüf ediyorum.
   "The İmam" filmiyle karşılaştırılmayacak kadar iyi bir iştir. Başka Sinemalarda hala oynuyor, izlemenizi öneririm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder