1 Şubat 2014 Cumartesi

"Eyvah Eyvah 3" Şimdi Geyikli'de olsak !..

 

   Ne zamandır ilk kez bir Türk filmine gösterimin ilk günü bilet aldım ve filmin başlamasını bekledim. Sinema sanatındaki standart çıtası yüksekçe olan fakirin böyle iç içe geçmiş parodilerden oluşan bir filmi böyle beklemesi de gariptir. 
   Artık aile babası olan Hüseyin Badem'imiz hayatın daha sıkıntılı yönleriyle karşı karşıya kalmaktadır. Firuzan biraz kafayı toplamak için Geyikli'ye gelir, beldenin festival organizasyonu ise kazara Baybadem'e kalır. "Faiz Lobisiyle" başı dertte olan sahtekar bir organizatör ise Baybadem'e çeşitli işler edecektir.
   Konumuz budur. 
   Daha önceki senaryoların aksine iki gerilimi birden veren (hırsız kasaplar ve çocuk hırsızları) kurgumuz, her nedense ilk ikisinden daha sürükleyici gelmedi bendenize. Sinematik açıdan yaklaştığımızda son derece başarısız bir filmle karşı karşıyayızdır. Her şey vasat civarında seyretmekte, hiç bir soru uyandırmamakta, süreyi uzatmamak amacıyla olsa gerek acil bir finalle filmin sonundaki yazılar belirivermektedir. 
   Nedir peki bana ilk gün bilet kovalatacak kadar kuvvetle dayatan izleme isteği ? 
Filmde izlediklerimin (belki d) hayatımın bir döneminde yaşamış olmam. 
O coğrafyada biraz vakit geçirmem. 
Hüseyin Badem'in o ürkek, naif, hafif atarlı karakterini adeta içselleştirmem.
Başarılı bir kast çalışması.
Taa çocukluğumdan gelip zihnimin kıvrımlarını şenlendiren notalar. (Dol Karabakır Dol (maalesef sadece açılış jeneriğinde söylenmektedir), Kurufasulya (evet böyle söylerlerdi) iki buçuk lira, Karaçalı gibi girdin aramıza vs.)
Damağımda, neredeyse günümüzde çevrilmiş bir Ertem Eğilmez filmi tadı bırakması.
Nefis mekanlar.
Kulağımı hiç tırmalamayan, abartıya kaçmayan bir lehçe...
Bunlar gibi şeyler...
   Hülasa; filmimiz aşağıdaki fotografide kuma yazılan yazılardır, uzun soluklu değildir, bir işe yaramaz, kısa sürede unutulup gider... Lakin yazı sizindir, güzel durur, orada bulunduğu sürece sizi mutlu eder.
   Tozduman, ayakkabıkutulu, ananaslı, tapeli (yazıldığı gibi okunur), kızılsakalbilalli, kefenli, hologramlı (Senatör Palpatin'in toprağı bol olsun), atamalı, tayinli, evlerden ırak gündemde; biraz olsun gülebilmek gülümseyebilmek için (uçan balıkadam kıyafetli Edremit'te güldüğüm gibi) gidilir filmdir.

2 yorum: