1 Ekim 2020 Perşembe

"Nickel Çocukları" Acıtıcı Gerçeklik!

 
   1960'lı yıllar, ABD'nin güneyi, elvudkörtis'in babası meçhul, anacığı onu terketmiş. O da büyükannesi ile yaşıyor. Elvud, mahallenin diğer çocuklarından farklı, çalışkan, dakik, dürüst. Tam da eğitiminde bir sıçrama yapacakken başına gelen olmadık bir şey yüzünden (derslere katılacağı yere giderken otostop çektiği aracın çalıntı olarak aranması!) bir ıshalevine yerleştirilir (Nickel). Eski öğretim tarzını benimseyen bu kurum (planya!), Elvud'un hayatını ciddi olarak değiştirecektir.
   ABD'de pek meşhur (ABD edebiyat oskarı sayılan Pulitzer'i almışlığı var) Kolsınvaythed'in ses getiren ikinci romanı (Birincisini de aldık okuyciiz artık). 213 sayfa, çevirisi özenli, dili akıcı, olay kurgusu sıkmıyor. Ancak şeylere bakış açısı genellikle ezilen siyah taraftan olduğu için yazdıklarının evrensel olduğunu söyleyemem. ABD'de bir zencinin yaşadıklarını hissedebilmemi sağlayabilse de, benim yaşamıma ilişkin fazla bir çıkarım yapamadım. 
   Yine de özellikle sonlarda yaptığı şaşırtmaca ile fakire değişik sorular sordurmuştur (yaşadıklarımızın ve çevremizin bize biçtiği rol dışında başka bir yer bulup orada ilerlemek mümkün müdür?). Okumaya değerdir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder