25 Şubat 2020 Salı

"Yıldız Gemisi" Benliğinize Ferahlık!

   Bilimkurguda "yeni dalga"ya katkıda bulunan İngiliz yazar Brayneldis'in Yıldız Gemisi, bilimkurgu müptelalarının meraklı bakışlarına maruz kalalı 62 yıl olmuş (bu ilk romanı 1958'de basılmış). Ülkemize 41 yıl sonra gelen kitap Metis yayınlarından sadece bir (1) baskı yapmış. 240 sayfa. Sönmez Güven'in özenli çevirisi kendini hissettiriyor. 
   Tüm paradigmaları bir geminin içi olan ve o geminin bir gemi değil tüm evren olduğunu düşünüp yirmi küsur nesil geçiren bir insanlığın nerelere evrilebileceğini bir güzel görüyoruz. İçinde bilime dair pek bir altyapı bulunmasa da sonlara doğru olayların avantürlüğü arttıkça genişleyen bir bakış açısıyla zihinde sorular sorduran bir kitaptır. Evet! 1958'lerin space-opera etkileri kitabın alt metinlerinde oldukça göze batıcı ama sorduğu sorular ve ortaya koyduğu durumlar, zihni bir hayli meşgul edebiliyor. Yazarımız; hayatımız boyunca oturttuğumuz rutinleri evirip çevirmiş (bir günün bir uyu-uyan (6 saat)'a evrilmesi), kendine göre ilginç bir din yaratmış (psikanaliz dini), buna uygun bir de jargon oluşturmuştur (benliğinize ferahlık!).
   Gönül, şeylere farklı bakan yazarımızın başka kitaplarını da okumayı isterdi. Bu arada Spiilbörg'ün pek bir şanjanlı bilimkurgu filmi "AI"'nın ana fikrinin de Bay Aldiss'e ait olduğu bilgisini şerh düşelim. Bir şerh de "Snowpiercer"ın bundan ciddi intihal ettiği konusunda gelsin ve huzurdan çekilelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder