20 Mayıs 2019 Pazartesi

"Mirage" Yahut Durante la Tormenta Yahut "Fırtınada"

 
   Bir de kendimi sinefil sanıyorum. Hıh!
   Takip ettiğimi sandığım İspanyol yönetmen Oriol Paulo, 2018'de bu filmi çekmiş, ıskalamışım. Oysa ki "Görünmez Misafir" i izleyince hemmencecik "Ceset"i de izlemiş, sonraki filmleri kaçırmamayı not etmiştim. Neyse, herşeye yetişecek halimiz yok.
   Yönetmen bey yine tarzını konuşturup izleyiciyi hababam ters köşelere yatıra yatıra bir hal oluyor. Ancak bunu yaparken önceki filmlerinden daha kolay bir yöntem seçmiş: zaman kırılmaları, paralel evrenler. Şimdi böyle yazınca aklınıza öyle efektli bilimkurgu filmleri gelmesin. En büyük efekt: art arda düşen saikalar. Böyle olmasına karşın, esnek bir zihne, açık bir algıya sahip değilseniz olanları anlamakta güçlük çekebilirsiniz. Zaman kırılmalarını muhayyileniz almıyorsa mavi ekran verebilirsiniz. Ama fakir gibi bilimkurguya yakınsanız, tadından yenmez. İkili bir kurguda soruları açık bırakıp aynı anda sonucu vermek, sıkı bir kurgu gerektirir. Kullanılan filtrelerden sahnenin hangi zaman diliminde (ilk başta gördüğünüz mü? yoksa kırılan zaman mı?) geçtiğini bilmek de iyi bir sinema gözü gerektirir. Kısaca izleyip zevk almanın çok şey gerektirdiği iyi bir filmdir. Bitince aklınızda sadece "Anneler çocuklarından kolay kolay vazgeçmezler." tortusu kalır (bu da az şey midir?).
   Paralel evrenlere merak duyan bilimkurgu meftunları ise Temmuz ayında yayımlanacak Bilim ve Ütopya'yı edinebilirler. Bir iki sayfalık bir yazım olacak multiverslerle (ne işim olur multiversle!) çoklu evrenlerle ilgili olarak.

2 yorum:

  1. İzlemekle izlememek arasındayım. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bolca konsantre olabileceğiniz bir iki saatiniz varsa neden olmasın :)

      Sil