13 Mayıs 2019 Pazartesi

"Derde Deva Randevu" Hayatta Olmayan 11 Önemli Yazarla Sohbet!

   Murat Menteş, takip ettiğim bir yazar. Böyle de bir kitabının çıktığını duyunca hemen edinip, bir günde de bitirdik. Sunum ve sondaki reklamları çıkarırsak 100 sayfalık bir kitap. Fiyatı cesametiyle ters orantılı: 25 TL. Üzerindeki emekler bundan fazla eder muhakkak (çünkü kitap iki kişinin ürünü!) ama yine de öğrenci okurları üzer bir fiyattır. 
   Artık hayatta olmayan, Farabi hariç (çünkü o konuda fazla okuma yapmadım, ahkam kesemeyeceğim) neredeyse önemli tüm eserlerini okuduğum 11 yazarla yapılmış hayali söyleşiler. Bay Menteş; bu (bence pek önemli) şahsiyetlerin romanlarında, şiirlerinde, eserlerinde, röportajlarında söyledikleri sözlere sorular uydurarak ilginç bir işe imza atmış. Kitabın neredeyse yarısını resimleriyle oluşturan Hakan Karakaş'ın yaptığı ise takdire şayan. Şükela bir çizgi roman tadında harika bir çalışma çıkarmış. Orhan Veli, Dostoyevski, Hacı Bektaş-ı Veli, Neşet Ertaş, Kurt Vonnegut (diğerlerini yazmaya üşeniyorum) belki de gerçek suretlerinden (yahut tasvirlerinden) daha iyi yansıtılmış. 
   İlk söyleşide Farabi doğrudan cahillere yönelik tespitler ve tanımlara girişmiş, sonrasındaki söyleşilerde ise hep muktedirlere savrulan bir takım taşlar hissettim. Neşet Ertaş bile vapurun güvertesinde "Yasak" diyen görevliye "Fugaranın bi ciğarası var. Ona da garışmayıverin." diyordu (bunu canlı yayında başka birine de söylemişliği vardır). Bu çerçeveden bakıldığında hoş bir muhaliflik bulmak mümkün sayfalarda (sanatçının fıtratında muhaliflik yok mudur zaten?).
   Beş on sayfalık söyleşilerde bu yazarların külliyatıyla rabıta kurulur mu kurulmaz mı tartışılır. Kendi adıma Farabi'nin eserlerini ihmal ettiğimi bu söyleşiden sonra fark ettim (siparişteler, en kısa zamanda bu sayfalarda). Bayan Menteş'in sevgili oğlunun meramının da tam bunu sağlamak olduğunu sanıyorum. Neyse, değişik bir tat bir doku. Okuma tembellerine faydası olacaksa ne mutlu...

3 yorum:

  1. Süleyman Bey siz bilim ve ütopya dergisinin daimi yazarı mı oldunuz? Hiç söylemiyorsunuz :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir süredir naçizane bilimkurgu üzerine kalem oynatıyorum. PR biraz zayıf bende :)

      Sil
    2. PR şart:) çok güzel, tebrik ederim, takip edelim o zaman:)

      Sil