10 Mayıs 2019 Cuma

"Casino Royale" (1967) Kötü ama Etkisi Derin!

 
   Bir hayli eski olan bu pelikulayı yeniyetmeliğin başında pazar günü filmleri TRT'de tek kanalda ve siyah beyaz yayınlanırken izlemiş ve "bu nasıl kötü film!" demiştim. Ancak filmde (daha o yaşta olmayan sinema bilgimle dahi) aklımda iz bırakan oyuncular olmuştu. Deyvitniivın'ın aristokrat, vuudielın'ın sarsak, orsonvels'in adamsendeci tavırları ve kimi gaglar (ne işim olur gagla?) küçük latifeler ("Her sabah bağırsaklarını çitileyerek yıkar! Nepal'den beri böyle...") fakirin aklında iz bırakmıştı.
   Yıllar sonra hem iyi bir kaydını buldum (üstelik renkli (ne büyük lüks!)). Kötü olacağını bile bile, eskiyi yâd etmek adına herkesi yatırdıktan sonra oturdum izledim.
    Film çöp. Hiç bir tarafının iler tutar tarafı yok. Bu konuda IMDB'nin 5.2 puanı bile fazla (ben olsam en fazla 3 verirdim). Ancak, (bu ancak önemli bir ancak) oyuncular o kadar iddialı ki (yukarıda saydıklarımın haricinde piitırsellırs (o hintli aksanını duymalısınız! (daha iyisi "The Party"yi izlemelisiniz (belli ki bu filmde ona çalışmış)), Ursulaendrıss, Deborahker, Vilyımholdın, Çarlzboyer, Conhüstın, Janpolbelmondo, Terınskuupır, gencecik bir Ceklinbiset, Barbrabuçet (o da ne güzelmiş yalnız), 3 sn.görünen Piitırotool (o 3 saniyede de zaten gayda çalarak "Ben Piitırotool'um" diyor), sadece onların hatırına bir göz atılabilir.
   Prodüksiyon da muhteşem. Hiç bir dekor, kostüm, efekt masrafından kaçınılmamış. Küçücük sahneler için bile dünyanın parası harcanmış (eski bir britiş malikanesinin bahçesine bir sürü aslan (kanlı canlı) getirmek kaça patlar?). Zannımca; altı yönetmenin çektiği (aralarında Conhuyüstın bile var) bu garaip film, para aklamak için kullanılmış. Yoksa bu kadar paranın bu kadar boşuna harcanmasını açıklamak zor.

2 yorum:

  1. Filmin çekiciliğinden çok anlatım tarzınız, film için merak uyandırdı. Filmin fragramınını izlemiş kadar oldum.

    YanıtlaSil