15 Mart 2019 Cuma

"Fiziğin Evrimi" Einstein Bilal'e Anlatıyor!

   248 Sayfa, ilk baskısı 1938, sonra 1960'da basılmış. Bu baskıya Leopold Infeld bir yeni girizgah yapıp, ilk baskıdan o güne nelerin değiştiğini (o zamanlar bilimsel ilerleme bugünkünden daha çarpıcıymış) bir güzel açıklamış. Daha sonra Bay Albert almış kalemi, önsözü yazmış. Öner Ünalan'ın metine ruh katmasıyla (o "yarenlik" ne de güzel gitmiş son cümleye!) daha da heveslenmiş okur.
   Dört bölümden oluşan kitabımız, Newton fiziğinden başlayıp, mekanikçi görüşün değerinin düşmesini didikliyor sonra görecelilik/ilişkinlik durumlarını açıyor ve nihayet kuantum fiziğinde nihayete erişiyor. Fizik bilginiz zayıf veya bu konuya ilgi duymuyor olabilirsiniz. Ancak kitap; tüm bu zorlukları aşıp, bu konudaki en cahil insana dahi bir şeyler anlatabilecek bir basitlikte yazılmış. Bölümlerde yazılan deneyler, öyle büyük laboratuvarlar, araç/gereç gerektirecek bir kesafette değil. Ancak her teoremin başlangıç noktasını oluşturan sorular sormaya yarıyor. Satır aralarında bilimsel yöntemle ilgili çok güzel benzetmeler, betimlemeler, ipuçları var. 
   Kitap önemli! Neden? Newton fiziği sayesinde Mars'a uydular gönderiyoruz. Görecelik ve kuantum ise teorik ve matematik olarak ispatlandı ancak hayatımızdaki yansımaları (nükleer güç haricinde (ki o da az şey midir?)) pek yok (zaman/boyut çerçevesini kastediyorum). Muhakkak ki bu konuda çalışanlar bir sonuca ulaşacaktır. Bunun için bu fikirlerin çıkış noktasının neler olduğunu bilmekte fayda var (Yok! Newton başına düşen elmayla kütleçekimi bulmadı!). 
   Bilimle ilgilenenler ise asla ıskalamamalı. Hangi disiplinde çalışıyor olursanız olun, bu metni en az bir kez okuyup, altını üstünü çizmek gerektir.
ÖN SÖZÜN SON CÜMLESİ : "Bu kitap, sizinle aramızda zorlamasız bir yarenliktir. Onu can sıkıcı ya da ilginç, usandırıcı ya da sürükleyici bulabilirsiniz; ama bu sayfalar, yaratıcı insan aklının, fiziksel görüngüleri yöneten yasaları daha tam olarak anlama uğruna olan o öncesiz (ezeli) uğraşı üzerine size bir fikir verirse, amacımıza ulaşılmış olacaktır."

2 yorum:

  1. Newton fiziği hakkında verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Kitabı çok beğendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalanmanıza sevindim, iyi okumalar/güneşli pazartesiler :)

      Sil