Elbette biliyorum kitabımızın bir tarih kitabı olmadığını.
Bilgi Yayınevi faydalı bir iş yapıp "Kaptan"ın Cumhuriyet Gazetesinde yayımlanan yazılarını toplayıp bir seri yaptı. İşte o serinin bir incisi de "Sağım Solum Sobe"dir.
Bayan Memnune'nin biricik oğlu Attila, 1977 ve 1979 yılları arasında gazetede döneminin çok ötesini de aydınlatabilecek yazılar kaleme almış, okura da bunları (zamanında okumadığından) iş bu matbuatta okumak kalmıştır. Yazılar, günün olaylarına da hitap etse de tespitler ve okura aktarılan bilgi ile yorumlar günümüzü de aydınlatmaktadır. Yazılanlar 35 yıl öncesinin güncelidir. Bu bağlamda, karşınıza SAVAK, İran Şahı, Sovyetler Birliği, soğuk savaş gibi günümüz gençliğine garip gelecek siyasi kavramlar çıkabilir. Bunlara aşina olmayanlar lugat ve gugıl karıştırarak, malumat dağarcıklarını şişirecekler, akbaşlı bilen tayfa ise bıyık altından gülümseyerek dönemin heyheylerini Kaptan'ın gözünden temaşa edecektir.
Yapılan okumanın okura ne gibi bir faydası olur ?
Şöyle ki : aradan geçen 35 yılda dekor aynı kalmış ancak aktörler değişmiştir. Bu açıdan değerlendirildiğinde hem bilgilendirici hem de zihin çalıştırıcı bir kitaptır. Ülkelerin nerelerden nerelere geldiğini, üzerlerindeki hesapların zamanla nasıl evrildiğini, bu arada solun şifrelerini ve daha neler neleri iş bu kitabı okuyarak öğrenebilirsiniz.
Öyle yolculukta, metroda okunacak kitap değildir. Ancak televizyon ve gürültülü kalabalıktan uzaksanız, kırmızı şarap ve kısık müzikle, okuma ışığı altında okunabilir. Dikkat ve yoğunlaşma gerektirdiğinden biraz zahmetlidir, eş zamanlı okunacak bir polisiyeyle güzel gider. Sadece; bilmenin endişesine varan kâriye önerilir (oha aforizma buldum !)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder