17 Haziran 2012 Pazar

"Suç Detayda Saklıdır" ya da "Yoksa biz gey miyiz Vatsın ?"


Martı Yayınları ne iyi yapmış da Şerlok hikayelerini şöyle günümüz dilinde ama aynen tefrika edildiği uzunluklarda cem edip yayınlamış.
Bu arada malutfuruşluk yapayım : Şerlok'lar nasıl gazetelerde tefrika olarak yayınlanmışsa bizim "İnce Memed"imiz de tefrika olarak yayınlanmıştı. Hem de Tercüman gazetesinde.  Rahmetli Dedem'de sıkı takipçisiydi. Malumatfuruşluk bitti.
Yazarına majesteleri kraliçeleri tarafından "Sör" unvanı kazandıran, yazarının bıktığı için onu öldürmesine rağmen halktan gelen tepkiler üzerine tekrar diriltilen olağanüstü dedektif, keyfekeder kokainman ! (yazıldığı dönemde kokain enfiye ayarında birşeydi, aynı dönemde Taksim ve Beykoz'da eroin (gayet de yasal) fabrikaları vardı, inanmayan araştırsın), her çağ için parlak bir zeka, tembel sportmen, yaygın kamuoyu kanaatine göre gizli eşcinsel,  ama polisiyelerdeki en ünlü esas "oğlan" Şerlok Holms, otuziki kısım tekmiliyle huzurlarınızda...
Kadim dostu Albay Vatsın'ın gözünden anlatılan bu onbir hikayede yine Holms'un bıçak keskinliğindeki zekasının çözüme oluşturduğu vakaları temaşa ediyoruz. Nedir : günümüz şanjanlı polisiyesinin yanında biraz fazla steril ve eskimodadır lakin bu kitaptan haz almamızı engellemekte midir ? Zinhar hayır !
Polisiyeseverseniz bunu da seveceksiniz. Üstelik polisiyenin alfabesinden (yoksa elifbası mı demeliyim ?) başlamadan Lourıns Blok'lar, Ahmet Ümit'ler okunmaya başlanmaz.
Diye düşünüyorum...

3 yorum:

  1. http://www.imdb.com/title/tt1475582/

    Süleyman Abi, ola ki es geçtiysen kesin izlemelisin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arada bir iki bölüm izledim, ama dur bir baştan alayım..

      Sil
    2. Bu gece ikinci sezonun üçüncü bölümünü de bitirdim. Şimdi işin yoksa 2013'e kadar bekle.

      Sil