24 Mart 2022 Perşembe

"Yapıştırma Bıyık" Kitaplar ve Okumak Üzerine.

 
   Özgür Yayıncılık 1985'de Reha Yalnızcık'ın süpersonik kapak tasarımı ve Salah Bey'in alttaki arka kapak fotografisiyle yayımlamıştır. Fakir kapağa tav olduğu için nadir kitaplar satan bir internet sahafından edinmiştir. İki bölüm (Yapıştırma Bıyık ve Kendimle Konuşmalar), 34 deneme (kimi kısa, kimi daha kısa).Kitap okumayı sevenlere değil okumaya ciddi bir iş olarak yaklaşan kârilere hitap eder. 
   Bu sefil güncede Salah Bey'in denemeleri daha pek çok yazılacağı için mutad üzre cılkını çıkarmamak kaydı ile yaptığım paragraf alıntıları alttadır. İlginizi çekerse alır okur ve okuma eylemi üzerine biraz daha düşünürsünüz.
S.74

"Kendimi alıp da yazımın ortalık yerine otturttum mu, denemem başlamış demektir. Bu, boyuna kendimden açacağım, boyuna kendi fotografilerimi dağıtacağım anlamına gelmez. Doğrusunu söylemek gerekirse, kendimi yazının içinde bir paravananın arkasına gizler, denemeyi oradan yönetirim. Böylece, hem yüzümün mostrasını okurlardan kaçırmış olurum, hem de sonunda afra tafra satmaya varacak olan kendi düşlerimi, kendi vızvızlarımı arka planda tutarım."

S.121

"Doğru düşünce iplikleri ele geçirilse de, bu düşünmeyi gerçekleştirecek boş zaman, yirminci yüzyıl insanlarının çok güçlükle ulaşabildikleri bir mutluluktur.

   Yirminci yüzyıl insanları işlerini, eğlencelerini, sevgi ve kinlerini, öylesine girintili çıkıntılı bir dişliye kaptırmışlar ki, kendilerini, hiç mi hiç, ontan kurtaramıyorlar.

   Sinema, televizyon, dans, futbol maçı, sanat, bilim ve teknik adını taşıyan alacalı-bulacalı üfürükçü musluklarından, bir takım bayıltıcı gülyağları akıtan bu dişli, insanların zaman çanaklarını doldurmaya yarıyor.

   Denilebilir ki, şimdilerin insanı, zamanını boş geçirmeme sıtması içinde, şaşkınlıktan şaşkınlığa sürüklenmektedir." Salah Bey bu kelamları geçen yüzyılın sonlarında ediyor. Nedir: geleceğe de bir ziya tutmuştur.

2 yorum:

  1. Alıntılar etkileyici, bu arada kapak çok güzel gerçekten, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Size öneririm, başkalarını bilemem:)

      Sil