17 Mart 2022 Perşembe

"Paf ve Puf" Salah Bey'den Denemeler.

 
   8 Deneme, 159 sayfa, 1981'de basılmış. Heryerinden başlanabilecek, zihni günlük hayhuydan uzaklaştıracak inciler. Şu aralar Salah Bey'in işlerine kimbilir kaçıncıya sardığımdan, kitabı tarif etmek yerine seçtiğim paragrafları alıntılayacağım. Kimbilir belki de bu paragraflar kimi kâriye ustanın yolunu açar.
Arka Kapaktan

"Salah Birsel denemelerini sözcüklerle değil olaylarla yazar. Onun kitaplarına "Olaylar Mozayiği" denilse de olur. Ama o, nonoş taşlar yerine nonoş olaylar kullanırl Yalnız, bunlar seçilmiş, denetlenmiş, sirke ve sarmısağa yatırılmış ve de susta durdurulmuştur. Birsel'in denemelerinde yoruma da rastlanmaz. Ona göre yorum, bilgelerin değil laf ve güzaf vuranların işidir. Nedir, olayların havaalanından kalkan rüzgarlarda, ışınlarda da yine yorum vardır. Şu söz Birsel'indir: "Benim denemelerimde hiçbir yorum yoksa, insan ve yaşam vardır. En büyük yorum da insanın ta kendisidir"

Fantoma Geliyor'dan S.85

"Bir bakıma yazının bir yerde kesilivermesi okurların biraz hava almalarına da yol açar. Bu, çok önemli sorunlardan biridir. Bizcesi okurlar, tütün depolarındaki tütünler gibi sık sık havalandırılmalıdır. Böylece onların birtakım kırpık saçlı durumlara düşmeleri engellenmiş olur. Hoş, yazarların da aynı biçimde ve aynı sıklıkla havalandırılmalarına gerek vardır ama onların zaten kokuşuk ve mayaşık olmaları karşısında bunun bir anlamı yoktur."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder