25 Haziran 2019 Salı

"Farahnaz'ın Çiçeği" Zonguldak'lı Bayan Marple!

   Ciddi metinlerden zihin bunalınca ne yapıyoruz! Açıyoruz bir Yaprak Öz polisiyesi, zihin şımşıkırdak oluveriyor. 
   Yazarımızın daha önce yazdıkları hakkında kalem oynatmışlığımız vardı. Bu kez kitap eskilerinden biraz daha kalın (264 s.). Ancak yeni yayınevi kitabın boyutlarını cep kitabı boyutlarına indirdiğinden bu normal sayılır. 
   İzole beyaz Türkler olarak sürdürdükleri rutin yaşama ani bir cinayet, arkasından ikincisi karışınca Zonguldak'ın Kılıç Mahallesi karışır. Karışık siyasi ortam yüzünden (tam da 1980 ihtilali olmak üzeredir) polis cinayet dosyalarını kapatacaktır. Mahir bir terzi, 4/4'lük evhanımı, fahri hafiye Yıldız Alatan, kolları sıvar, işler gelişir.
   Anacığım terzilik yapardı. Üzerinde "Nervürlü şifondan, kolları büzgülü tek elbise" gibi notlar ve ölçüler olan defterlere aşinayım. Kitabın her bölümü böyle bir kostüm tarifiyle başlıyor (Yıldız Hanımın terziliği hasebiyle). O yüzden kitaba başlayınca şöyle bir gözlerim doldu. Üslup akıcı, döneme ait detaylar bihakkın verilmiş, son sayfalara kadar merak edilen şahsiyetin kimliği hakkında okur bîkarar bırakılmış (daha önceki kitaplarda daha önce belli ediliyordu). Kısacası polisiyeden beklenen her şey var. Üstüne üstlük o dönemi yaşayanlarda hafif bir geçmiş özlemi andırır bir arkaplan var. Umarım serinin devamı gelir. Ara okumalar için biçilmiş kaftan...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder