18 Şubat 2015 Çarşamba

"Halk Üzerinden Kazanç" Noam Chomsky'den İnce Ayar.

   Siyasi aktivist, dilbilimci ve yazar Noemçomski'nin 1996 ve 1998 yılları arasında yayımlanmış yedi adet makalesinden mürekkep kitaptır. 
   168 sahifelik kitabımızdaki yedi makale; "Neoliberalizm ve Küresel Düzen" gibi klişe başlıklardan oluşabildiği gibi "Nihai Silah" ve "İyi Haydutlar Güruhu" gibi fantastik başlıklar da görülebilmektedir. İlk üç makalede daha küresel bir tanım ve eleştiri getiren yazar, son yazılarında sadece Amerikan ekonomisi ve yasal düzenlemelerini eksene oturtmuş. 
   Okuyanlar bilecektir amma Bay Çomski'yi ilk okumanızsa biraz kasabilir. Nedir : yazarımız okurun sağlam bir siyasi ve ekonomik altyapısı olduğunu varsayarak yazar. Makaleye pattadanak ortadan başlar (misal 7.yazının başlangıç cümlesi şudur : "Altıncı Bölüm MAI'nin OECD ülkelerince imzalanması için kararlaştırılan Nisan 1998 tarihinden birkaç hafta önce baskıya gitti."). Bu bağlamda çılgın profesörümüz Yalçın Küçük'ün üslubuna feci halde benzerdir.
   Sağlam bir ekonomik, siyasal bilgi birikiminiz yoksa da üzülmeyin makalelerin ana fikrine değil uzun paragrafların arasına gizlenmiş küçük tespitlere yönelin. Eminim ki beyin kıvrımlarınızı elektriklendirecek fikirlere erişeceksiniz.
   Yolculukta, gürültüde, yorgunlukla okunacak kitap değildir. Herkesi yatırdıktan sonra, okuma ışığıyla, konyakla gideri vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder