5 Eylül 2014 Cuma

"The Congress" Stanislaw Lem bilimkurguda iyidir.

   Bir tek Robinrayt'ın kendisini oynadığı, dram olarak başlayıp, kuntastiğe ve nihayet bilimkurguya göz kırpan filmdir.
   Sinema sanatı, yaşı geçen starlar, teknolojinin aktörlerin yerini alması, sinema "endüstrisi" gibi sinefili ilgilendiren bir açılışın ardından geçiş yapılan anime dünya; senaristlerin LSD'yi çok kaçırdığı izlenimi veriyor. İlk başlarda ilgiyle izlediğimiz bu bombastik atmosfere gözler alıştıkça ve hikaye fazla kişiselleştikçe ilgimiz düşüyor. İlgimizin dip yaptığı süreçte geçiş yapılan gerçek dünya ise distopik bir atmosferde bilimkurgunun sınırlarına giriyor.
   Senaryonun Stalislavlem'in bir romanından Arifolman tarafından adapte edildiğini öğrenince zihnimdeki taşlar yerine langadank oturdu. Efem ! Bay Lem, bilimkurgunun edebiyata dahli konusunda sözü geçen birkaç kişiden biridir. Kendisi eserlerinde ironik bir yapı kullanan yazar. Ticari kaygıdan ziyade hümanist ahlak, iletişim gibi gıllıgışlı konuları işleyerek kendine özgü bir felsefi açı yaratmıştır. Solaris romanı önce Tarkovski tarafından filme aktarılmış daha sonra holivut bunu bir rimeykle eşşeğin kıçına sokmuştur.  Olsundur. 
   Üstadın geleceğe yönelik karamsar tablosu yıllar geçtikçe insanlara makul gelmeye başlamaz diye umarak günümüzün halusinojenlerinin yan etkileri azaltıldığında bir nevi matrix evreninde yaşamamızı da kanıksayabileceğimizi düşünmemizin zamanı (eyvah fena çuvalladım) gelmekte diye algılayabiliriz. (Allam ne demek istedim ben ?)
   Şöyle açıklamaya çalışayım bari : yan etkisi olmayan bir bonzai olsa, insanlar bunu kullanarak günlük yaşamlarını sürdürebilseler ancak yaşadıklarından çok daha iyi bir dünyada yaşadıklarını zannetseler, bu bonzai türü halüsinojen yasal olsa (ve hatta teşvik edilse) kaç kişi kullanır, kimler kullanmaz ?
   İşte soru bu.
   Robinrayt'ı da görmeyi pek özlemişiz. Kendisi "Koş Forıst Koş"taki Ceni rolünden beri gözdelerimizdendi ancak yaş pek az insana böyle yakışıyor. Sefil durumu ve yaşlandırma makiyajıyla dahi güzel bir aktrist.
   Konunun obsesif olmadan sinemayı seven kişiler haricinde sevilemeyeceğini tahmin ettiğimden (ki haklı bir tahmindir), bilim kurgu ve sinema sevenler haricinde gideri yoktur.
   Sadece türün meraklılarına, Robinrayt hayranlarına, bilimkurgudistopyaseverlere öneririm. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder