18 Temmuz 2012 Çarşamba

"The Raven" Nevermore, Annabel Lee vs.

   Evet Sayın Poe Sherlock Holmes'e esin veren zeka ürünü, döneminin çok ilerisinde bir deha gerektiren karanlık, gotik öyküler, şiirler yazmış, zamanında hakettiği ilgiyi görememiş şükela bir insandır ! (tüm yazdıkları kütüphanemi süslemektedir (- Kafa derin, çadırımın kapısını süsleyecek soluk beniz ! Nıhaahahahaaa !..))
   Lakin; bu başlı başına filmin Şerloklardan daha başarılı olmasına neden olabilecek bir etken değildir. (bu cümle olmadı bak !)
   Yönetmenimiz, Şerlok serilerinde ışık olduğunu farketmiş ve "yav elimde daha iyi malzeme var, neden ben bu işten ekmek yemeyim" diye düşünmüş olabilir kuvvetle muhtemel. Aslında başarılı olabilecek bir materyalden böyle vasat bir film çıkmış.
   Kozaklı Con kardeşimiz elinden geleni yapmış, arızalı, duygusal ve (döneminde) kaybeden Poe'yu ete kemiğe büründürmüş, senaristler birşeyler yapmaya çalışmışlar, gizem, kan, cinayet ve meçhul katili (ki tezahüründen bir sahne sonra katili bulmuştum) ortaya karışık yaparak bir eser yaratmışlar, lakin ortaya şeker yerine tuz katılmış bir aşure çıkmıştır.
   Fakir, Poe'nun filmde geçen tüm hikayelerini daha önceden birkaç kez hatmettiğinden, senaryo ilerledikçe keyif almıştır. Poe sevmeyenlerin ve yazdıklarına aşina olmayanların ise pek umurunda olmamıştır bu durum. İlk sahnelerde "pendulum" infazının taaak diye sansürsüz mansürsüz gösterilmesi ise, kibar izleyicilerin zıplamalarına sebep olmuştur.
   Hülasa : E.A.P. tiryakisiyseniz, öneririm. Değilseniz önermem. Çocuklara her halükarda önermem...
SON NOT : Eğer olur da filmi izlerseniz, sakın jeneriği izlemeyin, çünkü kullanılan kapanış müziği insanı filmden ve hatta sinemadan soğutur iticiliktedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder