7 Mayıs 2012 Pazartesi

"Hannibal Lecter" Okuma ve İzleme Rehberi

   Münevver ve elit yamyam Dr.Lekter hem çok şanslı hem de talihsiz bir anti-kahramandır. Şansı iyi bir yazar ve iyi bir yönetmenler ordusu tarafından yaratılması, mükemmel oyuncular tarafından canlandırılması; şanssızlığı ise hem romanlarda hem filmlerdeki kronolojik döngünün oldukça karışık olmasıdır. 

   Şöyle özetleyelim.
   Kitapların yayınlanma tarihleri :
   Kızıl Ejder 1981
   Kuzuların Sessizliği 1988
   Hannibal 1999
   Hannibalin Doğuşu 2006

   Filmografi :
   Manhunter (1986) (Kızıl Ejder'e tekabül eder)
   The Silence of the Lambs (1991) (Kuzuların Sessizliği)
   Hannibal (2001) 
   Red Dragon (2002) (Kızıl Ejder)
   Hannibal Rising (2007) (Hanibal'in Doğuşu)

   Olayların kronojik sıralaması :
   Hannibalin Doğuşu
   Kızıl Ejder
   Kuzuların Sessizliği
   Hannibal

   En baştan başlayalım.
  Yamulmuyorsam 80'li yılların sonunda Altın Yayınlarından çıkmıştı Kızıl Ejder. Pek ilgi görmemiş, zaten yardımcı karakter sayılabilecek olan Lecter unutulmaya yüz tutmuştu ki yazıldıktan üç yıl sonra başrole Antony Hopkins ve Judy Foster'ı oturtan Canıtın Dem,  filmde beş oskarla beraber bir sürü ödülü de alınca; bir Hanibal furyası almış yürümüştü. 
   Bibliyofiller için Hanibal zaten oturmuş bir karakterdi de Antoni Hopkins canlandırınca zannediyorum ki herkes için oturdu.  Normalde pek kibar ancak hafif alkol sorunu olan Hopkins için de Hanibal karakteri bir dönüm noktasıydı sanki. Ondan sonra geniş kitleler tarafından tanınır biri oldu, fan kulüpleri açıldı vs.vs.
Hannibal vecdde
Genç Hannibal
   Hopkins Hanibal'i romanda yazılı olandan daha derinlikli bir şekilde canlandırdı. Zannediyorum ki yazarı sonraki romanları yaratmaya iten dürtü de bu olabilir pekala (parayı saymazsak).  Taklitçileri Bufalo Bil ve Kızıl Ejder onun kadar zalim ve deli idi ama onun derinliğine, zekasına ve entellektüel birikimine yaklaşamıyorlardı bile (tipik sayılabilecek Amerikalılardı). Kanımca burada yazar gizli bir ırkçılık yapıp Avrupa'yı yücelterek, US'i eşşeğin mahrem yerlerine gizlemiştir.  
Bufallo Bil (Jamie Gumb)
Frances Dolarhyde
   Bu geyik uzar. 
   Seri katillerin en entellektüelini merak eden kitapkurtları ve sinefiller için önerim şudur : 
   Kitaplarda da, filmlerde de kronolojik sırayı takip edin. Daha fazla zevk alırsınız. Belki filmlerdeki teknik, görsel ve makyaj unsurları  birazcık gözünüze batabilir ama emin olun daha fazla zevk alırsınız. Eklemeden geçmemek gerektir. Kitaplar da, filmler de gayet iyidir. Bu ara hepsini hem okudum hem seyrettim (en az ikinciye olmak üzere). Pişman değilim. Hafif arızalıysanız sizde pişman olmazsınız.
   Haydi iyi seyirler ve okumalar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder