19 Haziran 2016 Pazar

"Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı" Okuyalım, okutalım.

 
   Elli yaşından sonra okula başladım. Bölüm de sıkı bölüm. Bu minvalde çok okudum (hocalar çok hayın, nasıl okumalar veriyorlar inanamazsınız). Kitapların hepsine aynı heyecanla başladım. İtiraf edeyim hepsi de aynı heyecanla bitmedi. 
   Mecburi okumaların arasında olmamasına karşın sırf entellektüel kaşıntıdan edindiğim bu kitap ise vasat bir şevkle başlayıp "keşke bitmese" deyip hemencecik bitirdiğim bir eser oldu.
 Orijinal ismi : "The Demon haunted World : Science as a Candle in the Dark" yani "İblisin Lanetlediği Dünyada : Karanlıktaki Mum Işığı Bilim". İblisler niye dünyamızı lanetliyor, karanlık neresi, bilim ne ? gibi soruların cevapları ise kitabın içinde.
   Tarlalarda bir gecede zuhur eden garip geometrik şekiller, dünyamızı ziyaret eden uzaylılar, UFO'loji, cadılar, medyumlar, kahinler, uzaylılar tarafından kaçırılanlar, astroloji, yıldız falı gibi konular ilginizi çekebilir. İlgi çekmekten ziyade bunlara inanabilirsiniz de. Güzel ve yalnız memleketimde bu tip konular (gündemin çok daha acil konularla dolu olmasından olacak) fazla gündeme gelmiyor. Olsa olsa uzaylıya taş atan köylüler bir iki gün, üçüncü sayfalara çıkıp kayboluyor. Ama "karabasan" denilen illete yakalananları, basubadelmevt/reekarnasyon vakaları duyduğunuz olmuştur. 
   Bay Sagan, bu tip olayları gerçek zanneden ve inananları tatlı tatlı hırpalıyor. Üstte yazdıklarımın hepsinin bilimsel ve mantıklı açıklamalarını, iç yüzlerini bir bir ifşa ediyor. Bunu yaparken kullandığı üslup o kadar zarif ve nüktedan ki, dayak yediğinizi anlayamıyorsunuz. 
   Altını, üstünü çizdiğim, kenarlarını kıvırıp bir kez daha okumaya hallendiğim (ve okuduğum) o kadar çok bölüm var ki; buraya yazmamın pek imkanı yok. Günümüzde bilimin geldiği yeri, siyaset bilim ilişkisini, hurafelerin şahlanışını, inceden çarşafa dolanıyor oluşumuzu (ki bu : bilimin, teknoloji ve sermayenin emrine girmesiyle açıklanıyor)
   TÜBİTAK yayınları yayımlamış (nasıl olmuş da olmuş bilmem (zira gelecek kitaplarının "Nur Kaç Amperdir ?" minvalinde bir şey olmasını umuyorum)). Fiyatı inanılmaz insaflı : 9 TL. (şaka gibi). Yani, alıp okumamak için hiç bir neden yok. Kanımca ortaokuldan itibaren okunmaya başlanabilir, Lisede ise kesin gideri var. Üslup kolaycacık akıyor. 
   Alın, eşinize dostunuza hediye edin, çocuklara bağışlayın, kütüphanenizde de bir tanesi dursun, ara ara açar bir bölümü okursunuz. Sıkılmayacağınızı, yararlanacağınızı, ufkunuzun açılacağını garanti ediyorum. 
   Aşağıda da : yazmayı üşenip, çeşitli yerlerden kopyalayıp yapıştırdığım küçük alıntılar var. Zihninizde bir fikir oluşabilmesi açısından.
   Arakolpa çekilir.
  
"aklı geçersiz kılmaya çalışanlar, akla akılla mı yoksa akıl olmadan mı karşı çıktıklarını ciddi olarak düşünmek zorundalar; eğer akla başvuruyorlarsa, yıkmaya çalıştıkları ilkeyi bizzat güçlendiriyorlar demektir: ama bu işi akıl olmaksızın yapıyorlarsa (ki kendileriyle tutarlı olmak için öyle yapmak zorundalar), ne mantıklı bir kanıya varabilir ne de makul bir sav geliştirebilirler. "
"ulusal bilim yoktur, tıpkı ulusal çarpım tablosu olmadığı gibi "Anton Çehov
"ahlaki açıdan değerlendirilecek olursa, kendinizi iyi hissetmenizi sağladığı sürece bir şeyin doğru olup olmadığını umursamamak, cebiniz doluysa paranın nereden geldiğine boşvermek kadar kötüdür."

kuşkunun olduğu yerde özgürlük vardır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder