23 Şubat 2012 Perşembe

Yaraya Tuz Basmak

   Aynanın İçindekiler serisinin üçüncü kitabı ile karşınızdayız sevgili bibliyofiller. İkinci kitap "Sırtlan Payı" nerede diye sormayın, bulunca onu da hatmeceğiz Allah'ın izniyle (bu arada, bu soruyu soran aklı evvel zihniyyetli bir takım çeteci darbeseverleri, ileri demograasiye ve süpersonik  yetkili/"hizmet" sever/kolormatik gözlüklü/kuzu bakışlı savcılar silsilesine havale ediyorum).

   Bu seride benim zoruma giden şey : romanın pat diye başlayıp, aynı şekilde sona ermesi. Tamam dönem romanıdır. Ama roman deyince benim aklıma başı ve sonu olan bir olay örgüsü geliyor. Neyse, üzerinde konuştuğumuz eser Attila İlhan'ındır. Fazla ahkam, adamı gerer. Edebi bilirkişilerin içinde, kafama terlik fırlatma arzusu belirmeden bunu keselim.

   Usta; bu kez nedense pek önemsenmeyen hatta kasıtlı tozlandırılan Kore Savaşının ortasında açıyor mevzuu. Daha sonra 60 ihtilalini izliyoruz taa göbekten. Yüzbaşı Demir, Ü., Suat, Saffet Amca, Zizi Yüzbaşı ve niceleri hep gelişmelerin ortasında, kenarında gelip gidiyorlar. Protogonistimiz Yüzbaşı Demir'in ihtilal arzulayan benliği, ihtilalin gerçekleşmesiyle yavaştan hayalkırıklığına uğrar ve mutad üzre "ihtilal çocuklarını yemeye başlar". Neyse, konuyla ilgili bu kadar spoylır yeter.  Karşımızda hem iç tahlilleri, hem dönemin siyasi politik analizini, hem ilginç cinsel çağrışımları veren özenli bir çalışma var. İş Bankası Yayınlarından yayınlanan kitabın kapağı yine olmamış gibime geldi (bkz.aşağı). Bilgi Yayınlarını bu kez de tek geçiyorum (bkz.yukarı).

   Tanıtımım bu kadar. 

   Da içime dokunan birşeyler var. Yazmasam şişerim. Romanda çok aktif, siyasi/düşünsel yaşamı çok yakından izleyen, tepkisini organize bir şekilde gösteren, gerektiğinde anında "eylem koyan" cin gibi bir gençlik var. "Ordu Göreve" mitinglerinin ardından ihtilal vukuundan hemen sonra "Süngü Üstünde Oturulmaz" mitingleri yapacak kadar gücetapmaz/güçtenkorkmaz bir gençlik... İktidar da, muhalefet de ürküyor onlardan, gündemi belirleyebiliyorlar.  Nerede o gençlik ? Ya da şimdiki gençler nerede ?  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder