9 Kasım 2022 Çarşamba

"Filin Yolculuğu" Saramago'dan Yol Kitabı.

 Portekiz Kralı III.Hoeo (Joao), kuzeni Roma Germen İmparatoru II.Maksimilyan'a (Maximillian) hediye olarak "sarayındaki en değerli varlığı" Süleyman adında bir hindistan filini hediye eder. Hoeo az kurnaz değildir. Filciğin bakımı pahalı, varlığı önemsiz ancak o zamanın (16.yüzyıl) kıta Avrupa'sındaki eşsizliği dikkate şayandır. Kraliçe fili sevmekte ve yolculuğa çıktıktan sonra onunla ilgili hiçbir şey duymak istememektedir. Bakımsızlıktan birazcık sefil kalmış Süleyman, bakıcısı Subhro (ki romandaki favori karakterimdir) ve şatafatlı refakatçileriyle birlikte en batıdaki Lizbon'dan Viyana'ya yola çıkar. Başlarına türlü işler gelir, olaylar gelişir.
   Saramago'nun üslubundan sonraki yayında bahsedeceğim (çünkü o çok daha şetaretli, fülfürüşlü! (Kabil)). 192 sayfalık bu kitap (meğer ki ustanın üslubuna alışkın değilseniz) Saramago'ya başlamak için ideal bir roman değildir. Nedir: bu kez altını çizdiğim, kenarına notlar aldığım satırlar fazla değildir. Ancak dönemin zeitgeistını (ne işim olur zeitgeist'la!) zamanının ruhunu anlayabilmek için (ki aradan yüzyıllar geçse de insanın temel özellikleri pek değişmiyor (bencillik, hırs gibi güzide hasletler)) okunur. 
   Üstelik (nedendir bilmem) şu aralar pek moda olan (doğumunun 100.yılı nedeniyle olmasın arakolpa?), hakkında paneller düzenlenen, kitap fuarlarında öne çıkarılan yazarımız hakkında ortamlarda ahkam kesebilecek bir zemine sahip olursunuz (kitap okumak için daha sığ bir saik olamaz herhalde!).

6 yorum:

  1. Saramago elimin hiç gitmediği yazarlardan birisi, giriş için yazarın hangi kitabını önerirsiniz efenim?

    YanıtlaSil
  2. Üslubuna alışması biraz zor olsa da bulabilirseniz bence "Kabil"den başlayabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. Ben de Saramango (bu soyadına Sango ismi çok yakışırmış bu arada:)) okumadım hiç, bu kitabın konusu ilginçmiş ama bir giriş yaparsak yazara sonrasında okuruz:) elinize sağlık keyifli okumalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sango Saramago nefis olurmuş (Flamenko dansçısı gibi :) Hepimize keyifli okumalar :)

      Sil
  4. Saramago favori yazarlarımdan oldu. Hele Ricardo Reis'in Öldüğü Yıl... Bütün kitaplarını tamamlayamadım henüz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O halde önerinizi dikkate alarak "RRÖY"ı okuma listeme ekliyorum :)

      Sil