19 Temmuz 2022 Salı

"İlişkilerin Günlük Halleri" Günümüz Toplumunun Postmodern Tespitleri.

   İki, maksimum dört sayfalık hap gibi bölümlerle bir koca kitap (360 S.) Ankara-İstanbul arası hızlı tren yolculuğunda bitiverdi. Daha önceki kitabının tanıtımında söylediklerinin dışındaki hallerimiz örneklerle veriliyor, başka açılardan konuya yaklaşılıyor, ancak özellikle büyük şehir beyaz yakalısına yönelik çıkarımlar yapılıyor. Buradan psikiyatrlara katar katar giden grubun genellikle bu kesimden oluştuğunu anlayabiliyoruz. Eğer çok klinik bir vaka değilseniz (manik depresyon, şizofreni vb.) bir büyük eşliğinde arkadaşlara danışılıyor daha çok bu durumlarda. Yazarımızın okudukça hak verdiğim hikmetlerinin başında, kendi mesleğine ve meslektaşlarına yönelik yaptığı eleştiriler geliyor. Bunlar dikkatlice okunmalı.
   Yine de insanın içinden çıkamadığı sorunlar oluyor hayatında kimi zaman, kârinin bu tip durumlardaki davranış tarzı belli, sorunlarına yönelik yazılanları okumak. İşte bu kitap da tam o işe yarıyor. Terapi alacağınız yerde önceden bu hap gibi yazıları okursanız (eğer endorfinserotoninoksitosindopaminmelatonin dengeniz de bozulmamışsa) kendinize bir çıkar yol bulabilirsiniz. Yok bu durumu aşmışsanız kimi kimyasal desteklere ve daha sonra terapiye ihtiyacınız var demektir. 
   Fakir; buna benzer eserleri daha önce okumadığına pek pişman. Ancak zararın neresinden dönülürse kârdır (bkz.İrrasyonel). Buradan hareketle; bu güncede, bu ve buna benzer yayımların tanıtımı biraz daha ağırlıklı olacaktır. Üzülerek bildiririm.

4 yorum:

  1. Hayatın iyisiyle kötüsüyle bir bütün olduğunu anlayamamaktan, iyi ve kötüyü yaşarken paylaşacak samimi ilişkilerden yoksunluk, eskilerin aksaçlı dediği görmüş geçirmişlerin kılavuzluğu/telkinininden yoksunluğumuz bence sorunun önemli kısmı. Hasanoğlu'nu flu tv deki sohbetletinden tanıyorum ben de. Eleştirilerini biliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu gerçek ki: bugüne kadar okuduklarımdan oldukça farklı tespitleri var. Denenebilir :)

      Sil
  2. Benzer bir kitap olarak "bunu bana neden kimse söylemedi?" isimli kitabı okudum ama bunların hepsini biri bana daha önce söylemiş herhalde ki yeni bir şey öğrenemedim kitaptan:)) bu daha ilginç gibi duruyor ama, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oldukça farklı açılardan bakıyor hep bildiğimiz şeylere, öneririm. Sağolun:)

      Sil