25 Temmuz 2022 Pazartesi

"Ruhun Sırları" Vaka Örnekleriyle Psikoterapiler.

   300 sayfada çeşitli vakalarla (kimi pek ilginç) psikoterapilerden örnekler temaşa ediyoruz. Özellikle kültür odaklı psikoterapi örnekleri çarpıcı. Bu zenaatın (ki bihakkın terapi yapabilmenin koşullarından birinin iyi bir ustanın rahle-i tedrisinden geçmek olduğunu Cengiz Hoca da yazıyor (bu minvalde ağır, uzunca bir eğitim sonucu elde edilen titre bir de iyi bir ustaya sahip olmanın zorluğu ekleniyor)) nasıl ağır bir sorumluluk olduğu özellikle vurgulanıyor. 
   Yaşamın dikensiz gül bahçesi olmadığını biliyoruz (bilmiyorsanız bilin, öyle!). Kimi zaman bilinmeyen yollara sapılabiliyor. Bu yolların bizi nereye götüreceği, sonunun nasıl olacağı hep meçhul. Bilmediğimiz yollarda kimi zaman zihnimiz karışabiliyor. Terapist burada devreye giriyor ama bu giriş nasıl bir giriş olmalı? Hiç bir terapist size "şunu şöyle yap, yok öbürünü de böyle yapma!" demez (dememeli). Kendiniz için en iyisini yine kendiniz bulacaksınız. Bunun için de okumak gerekiyor. Bu ve buna benzerlerini.
   Burada belirtmeliyim ki: işbu neşriyatta altını çizdiğim, yanına soru işaretleri koyduğum yerler oldu ancak genel olarak eserimiz psikoterapistlere hitap ediyor. Eğer bu işin okulunu okusaydım, bu da bir başucu kaynağı olarak elimin altında dururdu. Ancak kafası karışık bir kâri olarak bana daha önce tanıttığım eserler kadar faydalı olduğunu söyleyemeyeceğim. 
    Ya da şöyle ifade edeyim meramımı: Hasanoğlu'nun kitaplarında uzunca açıklanan durumlar burada bir iki paragrafta özetleniyor. Belki de durumumun algısı böyle olduğu için bu çıkarımı yapmışımdır. Onu ancak damdan düştüğünüzde nerenizin acıdığını söyleyerek ve bunun dermanını arayarak anlayabilirsiniz. Kiminin bacakları kırılır, kiminin ciğeri delinir. Hepsinin çaresi başka başka!

2 yorum:

  1. İsmi çok çekici (benim de listemde “ruhun gizli yaşamı” diye bir kitap var:)) Ama bunu pas geçiyoruz:) elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi çok şey kaybetmezsiniz:) Sağolun!

      Sil