25 Eylül 2021 Cumartesi

"Uçuştan Uçuşa" Ursula K. Le Guin'den Alternatif Evrenler Kataloğu

   Önceden belirtelim: 203 sayfalık bu eser bilimkurgu romanı değil, alternatif evrenler katalogudur. İçinde roman kahramanı, dramatik örgü, serim/düğüm/çözüm gibi edebi ögeler bulunmaz.
   Kitabımız Bayan Guin'in "Bu kitap, hava yolculuğunun sefaletinin tamamen havaalanlarını ve havayollarını işleten şirketlerin işi gibi göründüğü, henüz mağaralardaki sakallı bağnazların katkıda bulunmadığı zamanlarda yazılmıştır. Her şeyle dalga geçmek kolaydı o zamanlar. Ne de olsa mesele sadece sıkıntıdan ibaretti. İşler değişti artık, ama Sita Dulip Yöntemi'nin dayandığı ilkeler hâlâ geçerli. Hata, korku ve ıstırap bütün icatların anasıdır. Sıkışmış beden aklın hürriyetini bilir ve ona değer verir." sözleriyle açılış yapıyor. 
   Zannımca Ursula Ablamız uçuş arası aktarmalarda geçirilen boş zamanlarında böyle bir şey kaleme almıştır. Ursula Ablamız (toprağı bol olsun!) bu pek sıkıntılı zamanlarda (uçuşa daha saatler vardır, çevrenizde konuşacak kimse yoktur, birşeylere odaklanmak zor, uyumak zahmetlidir (tek başınızaysanız özellikle)) şu garip Dünyamızda gözüne batan garabetlere yönelik olarak; alternatif evrenler oluşturmuş ve kimisi kısacık kimisi ise "eh işte" uzunlukta dünyalar kaleme almıştır. Yarattığı alternatif evrenler dünyamızdan izler taşımaktadır muhakkak. Genetiğin dibine düşen, uçmanın peşinden giden, ölümsüzlerin devasa pırlantalara dönüştükleri evrenleri keyifle okudum. Ancak ilk paragrafta da belirttiğim gibi "Uçuştan Uçuşa" bir bilimkurgu romanı olarak başına oturulacak bir metin değil. İstediğiniz yerden başlarsınız, uzun uçuş arası aktarmalarda okunursa cuk oturur, her evrende kendi yaşadığımız dünyaya atıfları bulabilir, bunların üstüne kafa yorabilirsiniz. Keyiflidir yani. 

5 yorum:

  1. Kısa kısa olması güzel, konular da ilginç geldi, özellikle özellikle pırlantaya dönüşen insanları merak ettim (pırlantalar bir kadının en yakın arkadaşlarıdır sözünün bununla ilgisi var mı acaba:)), kapak da çok hoş, okumak isterim elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. Yalnız özellikle o bölüm biraz hüzünlüdür. Teşekkürler güzel sözleriniz için.

    YanıtlaSil
  3. Kusura bakmayın uzatmış olacağım ama pırlantalar benim en yakın arkadaşım değil:)) kendimi yanlış ifade etmiş gibi oldum içime sinmedi... konudan epeyce sapmış oldum ama, kitabı okumak için sabırsızlanıyorum diyerek bağlayayım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten sizin hakkınızda hiç öyle bir zehabım olmadı:) İyi okumalar o zaman!

      Sil