5 Ağustos 2018 Pazar

"A Serbian Film" İnsanlığımdan Utandım!

   50 küsur yaşındayım (hah Ercüment Menemen'e bağladım şimdi de). Tabu, yasak, günah, suç denilen kavramları uzaktan izleyip değerlendirebilecek kadar okumuş yazmış olabileceğimi düşünüyorum. Bu konularda (hayatımı etkilemeyeceklerse) bir tolerans geliştirdim, "insanların ne yapacağı (başkalarına zararı dokunmuyorsa) onları bağlar" diyebiliyorum. Bu yaşıma kadar bu kadar rahatsız edici başka bir film izlemedim. 
   Açılışta (ama ilk açılışta) balkan müziklerinin birden kesilerek pattadanak gelen bir damgayla ekrana "Srpski Film" düşüyor. İlk yarı biraz normale yakın ilerlerken, sonlara doğru izleyiciyi bir "n'oluyoruz yahu?" düşüncesi alıyor, sonuna kadar izlemeyi başaranlar da "Aman Allahım, ben ne yaptım?" diyorlar.
   Artık bu işleri bırakmış bir yerel porno starı ailesiyle yaşayıp gitmektedir. Yavaştan parasal sorunlar başgösterir. Eski bir meslektaşı çok yüksek bir teklifle kendisine son bir iş önerir, olaylar gelişir (ama öyle böyle değil). 
   Bay Spasojevic'in (yönetmen) amacını anlamak mümkün değil. Toplumsal eleştiri, yerleşik kurum eleştirisi, paranın insana yaptırabilecekleri gibi şeyler yapmayı amaçlamışsa : Evet bunlar olmuş! ama yöntem amacın önüne çıkmış kanımca. Bunları daha normal (insani) bir şekilde anlatmak mümkün. Konuyu bu şekilde aktarmaksa şirazeyi oynattırıyor izleyene. 
   Normalde aykırı filmleri arşivime katmama rağmen bu kordelayı izler izlemez sildim, yine de "ille de izleyeceğim" diyenler kesinlikle yaşı 40'ın altında olanlarla, aile fertleriyle ve hatta kendileriyle izlemesinler! Buna rağmen izleme riskini alanlar ise bari en altta duran resimden sonraki sahneleri hiç izlemesinler. Size hiç bir şey katmaz, çok şey götürür. (bu tip uyarılar bazen eylemi kırbaçlar. Vallahi onun için yazmıyorum, gayet samimi olarak yazıyorum, son sahneleri izlemeyin)...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder