25 Ocak 2014 Cumartesi

"Kör Saatçi" Richard Dawkins'ten Yaratılışçılara Bilimsel Bir Şaplak...

   Canlıların mükemmelliği ve karmaşıklığı hem saygıyı hem de "derin" bir soruyu hak ediyor. Mükemmel ve karmaşık canlılar nasıl var oldu ? Kimileri her şeyi tasarlayan bir Yaratıcı'nın olduğuna inanıyor, kimileri de karmaşık canlıların rastlantı eseri ortaya çıkabilecek kadar basit olan canlılardan evrimleşerek oluştuğunu savunuyor. Zooloji Profesörü Richard Dawkins doğal seçilim yoluyla gerçekleşen evrimin yaşamın karmaşık tasarımını açıklayan tek kuram olduğunu düşünüyor. Kör Saatçi bu düşüncenin kuvvetli ışığında yazılmış, söylemek istediğini berrak bir biçimde söyleyen, anlatan, öğreten bir kitap; ama hepsinden de öte, bütün iyi kitapların yaptığını yapıp kafa karıştıran, soru sorduran bir kitap.
   Paralel yapılanmanın yalnız ve güzel ülkemizde ilk kadrolaştığı kurumlardan biri olan TÜBİTAK'ın bu kitabı yayımlaması ise ayrı bir hayret nidasıyla kaşlarımızı kaldırıyor. Malumunuz badem tayfası evrim teorisine pek sıcak bakmaz. Bizim bademler yine iyi, hrıstiyan bademleri evlerden ıraktır. Evrim dediğinizde turnusol gibi renk değiştirme yetenekleri vardır. Hemmen "göz kadar mükemmel bir organın evrimle oluşamayacağına" dair "ara fosillerin bulunamaması"na kadar ezberlemiş ne kadar klişe argümanları varsa yüksek sesle dile getirirler (bkz.çığırmak). 
   Neyse... daha sonraları "Şeytanın Papazı" ve "Tanrı Yanılgısı" kitaplarıyla dini çevrelerin hışmına uğrayan yazarımız, 1986 yılında yayımladığı bu kitabında üstte belirtilen tüm argümanlara karşı bölüm bölüm önüne yatırılan tezleri (bilimsel kanıtlarla birlikte) çürüm çürüm çürütüyor. İtiraf etmeliyim sonlara doğru gittikçe çetrefilleşen konular yüzünden hepi topu 15 tane olan gri hücrelerim hayli ısındı. Ancak kallavi fasılalarla bölüm bölüm okudukça daha kolay aktı okumalarım.
   Evrim konusuna merakınız varsa, bir fikrinizin olmasını istiyorsanız bilgilenmek amacıyla okumanızı öneririm. Kitapçılarda var, korsanı yok, fiyatı ucuz. Alın, bir kenarda dursun.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder