9 Temmuz 2017 Pazar

"Alevilik Nedir ?" Nurcuların Gözünden Alevilik.

    220 sayfa. Dipnotların sahihliğini kontrole yeltenmezseniz (fakir gibi) iki günde bitirilebilir. Mehmed Kırkıncı, Said Nursi'nin öğrencilerindenmiş. Pensilvanya mukiminin de hocası olduğu tevatür ediliyor. Bilmem, bilemem. Yazarı hakkındaki önyargılardan (altını kırmızı çizme gugıl ön yargı değil önyargı işte) uzaklaşmış yaklaşıyorum her kitaba.  
   Dipnotlar, çoğunlukla hadis kitaplarından ve kutsal kitaptan alınmış. Anlatımda çok fazla sıfat kullanılmış ("siyonistlerin bu hain planı, müslümanların çelik iradesi ve mükemmel dayanıklılıkları nedeniyle ters tepmişti" kafadan attım mesela bu cümleyi ama kitapta böyle anlatımlar çok sık geçiyor).  Fazla sıfat kullanılan cümlelerin (roman dışında) okuyucuyu yönlendirme gibi bir amacı olduğunu biliyorum. Haliyle, bilimsel olması gereken bir araştırmanın sıfatsız yazılması gerektiğini düşünüyorum. 
   Bu durumda "Alevilik Nedir ?" sorusunun cevabını arayan bibliyofile önerim : daha akademik, daha bilimsel çalışmaları bulup okumasıdır. Nedir : bilim felsefesine göre "yanlışlanamayan şey bilimsel değildir.". Bu kitaptaki kutsal kitap alıntılarını yanlışlayamazsınız. İnananlara göre bu sözcükler kesinkes doğrudur. Demek ki neymiş : bilim felsefesine göre kitabımızın yaslandığı gerçekler, bilimsel değilmiş. Ama Kırkıncı'nın düşünce dünyasına yakınsanız zaten okumuşsunuzdur. Başkalarını da okumaya gerek yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder