3 Mayıs 2015 Pazar

"Inherent Vice" Ayık Kafayla İzlemeyiniz !

   Dedektif Sportello, eski kız arkadaşının gaybiyetini araştırırken işler çatallanır.
   Konuyu böyle yazınca sanki doğru dürüst bir polisiye izleyecekmişsiniz gibi duruyor. Fena halde yanılıyoruz. 
   Önceki işlerinden nasıl çalıştığını bildiğimiz Poltamısendırsın, edebiyattan zorlu bir eseri yine anlaşılması zor bir şekilde çekmiş. 
   Film bittikten sonra konuyu şöyle bir aklımdan geçirdim : hımm evet, uyuşturucu kartelinin önemli bir bölümü çöktü mü ? Çöktü. Muhbir evine kavuştu mu ? Kız zuhur etti mi ? Çözülmeyen düğüm var mı ? Yok ! 
   Öyleyse beynim niye Gordiyon düğümü gibi ? Filmdeki atmosfer, yönetmenin diğer filmlerinin aksine pek gaydırıgubbak; renkler görüntüler ise halusinojen mantar yemişiz gibi renkahenk, kadro acaip iddialı (üstelik rolüm kısa, uzun demeden (ki uzun zamandır görmediğim Martinşort bile) iyi oynamaktadır), müzikler şükela, başroldeki Cekinfiniks sportelloyu bildiğin hayata geçirmiş, sanat yönetmenleri canla başla çalışıp dönemin dekorunu kostümlerini (ki bilhassa sportellonun kahverengi takımı fakirin aklını başından almıştır) süpersonik yapmışlardır. 
   Peki neden böyle hissediyorum.
   Uzunca bir süre (11 dakika) düşündükten sonra bunun kanımdaki uçucu maddelerin azlığına bağladım. 
Son yemek (pizza version)
   Evet ! tüm filmimiz "çift kağıt bir palamut" tüttürürkenki ruh haliyle çevrilmiş ve anlamak için de o kafada olmak gerek. 
   Bunları yazarken aklıma gelen bir sürü detay ise filmi ikinciye izlersem mutlaka daha çok ayrıntı ve gag ayrımsayabileceğimi söylüyor amma 60 yaşından sonra bir üstteki fiili yapacağımdan şimdilik "gizli kusur" bir on yıl kadar daha arşivde kuzu kuzu yatacak. 
   Zihniniz berrakken izlenilmemesi gereken filmdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder