11 Ocak 2015 Pazar

"Çığrından Çıkmış Zaman" Paranoid Bilimkurgu.

   6 45 kitaplarını seviyorum. 
   Kapaklar yaratıcı (sağ alttaki "fazer" tabancasına dikkat !)
   İlk sayfada havalı bir arma var. Armanın üstündeki mottoda "ve sancı geç saatlerde..." alt taraftaki kordelada "Veni Veni Veni" "Gittim Gittim Gittim" yazıyor.
   Arka kapakta Filipdik Beyin "Gerçekten delirmeyi isterdim." aforizması var.
   Kitaptan izinsiz alıntı yapacak olanları ise "Kadıköy'ün o bilinen laneti, yıllar boyunca bunu yapanı takip eder, saçları dökülür, rüyasında sürekli olarak Kadıköy sokaklarından akın akın geçerek yıllık intiharlarını gerçekleştirmeye giden lemur sürüleri görür ve derin bir yalnızlığa gömülür." laneti beklemektedir. 
   Kitap; "Ragle Gumm dünyadaki en önemli kişiydi - fakat bunu öğrenmesine asla izin veremezlerdi." diye başlıyor.
   Okunmaz da ne yapılır ?
   Ağır okumalar bünyede reaksiyon yaptığından bilimkurgu okumanın zamanı gelmişti. Ve kısmet "Çığrından Çıkmış Zaman"aymış. 
   Ragle Gumm, 1950'lerde mesut mutlu yaşayıp, gazete bulmacalarında hep birinci olan tedirgin bir şahsiyettir. Çevresindeki her şeyin ve zamanın kurmaca olduğu zehabına kapılır (paranoid kişilik) olaylar gelişir.
   Pek sevdiğim ama kimin söylediğini geçen hafta itibarıyla unuttuğum bir aforizma şöyleydi : "Paranoyak, çevresinde olup bitenler hakkında az çok bilgiye sahip insandır." Barogs ya da Keruak (bit yazarlarından biri ama kim demiş bilemiyurum)
   Kitap 1959'da yazılmış. 50'li yıllar, süpersonik betimlenmiş. Ama olayın 1998 yılında geçtiği düşünülürse, yazarımızın hayalgücünün zamanımızın ötesinde çalıştığını düşünebiliriz. 
   Kitabın sonlarına kadar geldiğimizde, kitabımızın rahatlıkla "The Truman Show"a esin kaynağı olabileceğini düşünüyoruz (ki öyle de olabilir). Yazarın paranoid bir ruh halini çok iyi yansıttığı kitap, bilimkurgu değil edebi bir yapıt olarak da değerlendirilebilir (ki burada bir kaidemizi tekrarlıyoruz "iyi bilimkurgu, iyi edebiyattır". 
   Velhasıl; okuyarak sorular sormayı seviyorsanız, arada bir "deja vu" yaşıyorsanız, kimi zaman omurilik soğanınızdan gelen (ve neden yaptığınızı bilemediğiniz) otomatik hareketler yapıyorsanız, yaşadığımız zamandan ve olaylardan "şüphe" duyuyorsanız : yakın durun. Realist bir insansanız, yanına yaklaşmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder