12 Haziran 2013 Çarşamba

"Sek Votka" Anna Blundy'den Polisiye Rusya Gözlemleri...

   Faith Zanetti, 20 yıl önce ayrıldığı Moskova'ya döner dönmez, 20 yıl önce yan dairesinde işlenen bir cinayetin zanlısı olarak gözaltına alınır. Olaylar gelişir. Konumuz budur...
   Yazarımız Anna Blundy, 1970 doğumlu İngiliz gazeteci yazar, Oxford'da Rusça okumuş ve London Times gazetesinin Moskova bürosunda yöneticilik ve köşe yazarlığı yapmış. Romanın kahramanı Bayan Zanetti de aynen Moskova'ya bir yabancı yayın organında köşe yazarlığı yapmak üzere Moskova'da. Bağıntıyı görmemek için ciddi ebleh olmak gerekir. İthaki yayınlarından edebiyat serisinde yayımlanmış olmasına rağmen polisiye olarak adlandırmak daha doğrudur. 
   Açıkça belirtelim ki : kitabın dili oldukça başarısız, olay örgüsü bir ileri bir geri mehter yürüyüşü şeklinde ve polisiyelerde olması gereken, okurda merak duygusunu yaratmada oldukça zayıf bir eserdir. Ancak nedir ki : bir batılının gözünden Rusya ve Moskova'ya ait çok başarılı tespitler ve betimlemeler vardır. 
   Eğer ki : bir Rusya seyahati yapmaya niyetlendiyseniz ve gideceğiniz yer hakkında "Lonely Planet"den daha edebi bir eser okuyayım diyorsanız, bırakınız konuyu falan alın 343 sayfalık sek votka'yı dalın sayfalara. Kitabımızın sonunda bir de "Tamamen Muzır Votka Martini" tarifi vardır ki aşağıda (hayır dualara vesile olsun diyerekten) da yazılmıştır. Kitabı okumayanlar da bari bu şekilde yararlansın diye şeyettim...
"Tamamen Muzır Votka Martini"
İnancını Koru ve Onu Saf Tut

İçindekiler
4 1/2 cl. votka
Bir damla sek vermut
Tatlanırmak için limon dilimi ya da zeytin

Karıştırma Talimatları 
Çalkalanacak, karıştırılmayacak:

Votkayı iyi soğutulmuş bir çalkalama kabına doldurun ve bir dakika kadar içinde bırakın. Vermutu, donmuş bir martini bardağına, bardağın ağzına bulaşacak şekilde damlatın. Votkayı yaklaşık onbeş kere, sertçe çalkalayın. Donmuş votkayı süzgeçten geçirerek bardağınıza koyun. Limon dilimi ya da zeytinle süsleyin.

Hepsi bu...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder