Önce biraz ahkam keseyim.
Bu kitabı istatistik uzmanı akademisyen bir arkadaşıma (bu bahtsız kişinin profesörlüğünün önünü haksızca kestiler) ve mantık uzmanı (konuda doktorası var) bir arkadaşıma önerdim. Her ikisinden de aynı cevabı aldım: "kitabı biliyoruz ve ara ara okuyoruz". Demek kimi "çevrelerde" popüler.
Üç ay önce bir hızla başladım, yarısından sonrasını "ara ara" okumam gerekti. Hazmı zor. Lâkin bir o kadar da zevkli.
Yazarımız Prof.Kahneman psikolog ama iktisat nobeli var. Hayatı, roman konusu olur (nazilerden tavuk kümesine saklanarak kurtulmuş). Kitabımız rasyonel yargı ve karar verme sürecini sorguluyor. Cüzi irademiz nasıl çalışıyor. Nasıl karar veriyoruz, bunu yaparken zihnimizde neler oluyor? Daniel Beyin bu konuda gayet akla yatan bir teorisi var. Dile kolay 30 yıldır çalışmış üzerinde. Dünya kadar istatistiki deney ve makale yapmış. Ulaştığı sonuçları eğer hayatınıza uyarlarsanız daha rasyonel kararlar alıp (hatta kitapta ekon olarak nitelenen sınıfa bile geçebilirsiniz) daha iyi sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Fakir 4 Temmuz 2023'te rasyonellik sıkıcı geldiği için birinci sistemin güdümüne geçti (işte bunlar hep kitabı okumanın getirdiği snopluklar). Şimdiye kadar fena da değil yaşadıklarım. Neymiş: hep rasyonel kararlar alınca kimi zaman kırılmalar yaşanabiliyormuş.
Altını üstünü çizdiğim, çok düşündüğüm, sorular sorduğum, kendime uyarladığım sayfalar oldu. Bunun yanında acaip bilgiler de öğrendim (misal: bir sınav; sonucu 0.30 oranında öngörüyorsa çok başarılıdır. (Ne garip değil mi?)). Başka bir öneri: uzmanların görüşlerine güvenmeyin (çok net bu konuda). Acaip değil mi? Okumakta fayda var. Hatta bittikten sonra da gözönünde bir rafta saklanıp ara ara okunmalı.
Karar(sızlık)larımı sorgularken tam da :p
YanıtlaSilHangimiz sorgulamıyoruz ki? Hem kararları, hem kararsızlıkları :)
SilDaha önce de karar verme ile ilgili "irrasyonel"i tavsiyenizle okuyup çok beğenmiştim, bunu da merak ettim, elinize sağlık:)
YanıtlaSilOnu beğendiyseniz bunu da beğenirsiniz gibime geliyor:)
Sil