167 sayfa 27 deneme (küçük punto ve darkenarla basıldığından şimdi yayımlansa rahat 200 sayfanın üzerine çıkar). Varlık Yayınları 1994'de şahane bir kapakla basmış.
Nedir: Salah Bey bu denemelerinde çoklukla kendi vızvızlarını, bohçaladığı denklerini hülasa anılarını ve kimi küçük öykü teşebbüslerini de kitaba dahil etmiş olduğundan fakirin şimdiye kadar okuduğu en yavan Salah Bey deneme kitabıdır. Alıntılayacak yerleri işaretlediğim yerler pek nadirdir. Deneme okunmaya başlanacaksa bu kitaptan başlanılmamalıdır.
Tatlı Kırmızı Bir Denemeci: Montaigne'den S.36
"Evet, kadınlar kimi zaman erguvani ise kimi zaman da ördek gagası, yani açık turuncudur. Kumru göğsüdür. Bakıldığı yere göre renk alır.
Aralık aralık, zeytunidir, hardalidir, lacidir, karaşindir, nilidir. Kimi zaman da turna gözüdür. El değmemiş sarıdır. Süzgün ve üzgündür. Montaigne gibi tatlı kırmızıdır. Bir yandan da küpe çiçeğidir. Yere bakar, gönül yakar.
Cilvesi de incedir. Ardından koşanlara oruç bozdurur. Ya da ağzının perhizini verir. Pişmaniyeye çevirir.
Kadınlar kendi kılıçlarıyla büyümüştür. Karabulgardır: küçük salkımlı üzüm. İstediği vakit de şakırdaktır. Gözü sürmeli madamangodur. İstemediği vakit ise hımhımlar gibi fınh, fınh, fınh konuşur.
Ne ki, Tanrının günü şahbazdır. İri ve gösterişli akdoğandır. Avının üstüne külünk gibi iner. Ama ama, saat gelir nabızgirdir. Yakınlarının hoşlandıkları şeylere göre davranmasını bilir. Başuçlarında hicaz makamında ninni çağırır. "
Yapıştırma bıyık’ta kalıyoruz o zaman, ama alıntı güzeldi, elinize sağlık:)
YanıtlaSilYapıştırma Bıyık, Gece Mavisi'nden evladır:) İyi okumalar...
YanıtlaSildenemeden soğutur gibi desenize :)
YanıtlaSilAman diyeyim! Denemeyi merak ediyorsanız buradan başlanmaması isabetli olur:)
Sil