5 Temmuz 2022 Salı

"İstanbul'da Mutfaklar" Sadece İstanbul Değil!

   Yazarın dergilerde çıkmış mutfakla ilgili yazılarından derlenerek oluşturulmuş ilginç bir çalışma. Genellikle ev mutfakları konu edilse de anılarımızda yer eden kimi önemli damak duraklarının da hikayeleri var (İskender ve Baylan gibi). Sadece mutfak değil, mutfağın etkilediği kültürel birikim es geçilmemiş. Bu sayede gastronomik bakış açısıyla tarihe de bir bakış atıyoruz. İlk bölümde Ani İpekkaya'dan küçüklüğümün Bakırköy'üne ilişkin pek göz buğulandıran (yaş ilerledikçe duygusala bağlıyor insan) detay (o evlerde su konulan tahta kapaklı küpler (bizde de vardı)) bulunabilir. Ya Kadıköy'üne gittiğimde her seferinde tadına bakmadan geçmediğim kup griyenin hesabını öderken kasanın arkasında duran (yazın bile) ceketi ve kravatıyla pek ilgili ve zarif Heri Lenar Bey. 
   Kitabın ikinci bölümü (kısa ropörtajlar) daha özgün. Burada neredeyse istatistiki bilgilerle bir dönem İstanbul'un röntgeni çekilmiş diyebiliriz. Hem sosyolojik, hem antropolojik çıkarımlar yapılabilir. Her bölümde bolca verilen yemek tarifleri cabası. Çocukluğumda tüm sülalede (baba tarafı Kosovalı) sevilerek yenilen ve "Çerviş" denilen tarifi ise "Manastır Usulü Meyaneli Köfte" olarak bulmam sürpriz oldu. İlk fırsatta deneyeceğim. 
   Fakir mutfağı seviyor, zevkle okudum. Meraklılarına öneririm.

1 yorum:

  1. Merhaba Momentos'un radyo programından geliyorum :) Bloğunuzu takibe aldım ve BLoG LisTeM sayfama ekledim. Bundan sonra sürekli uğrarım :) Bu arada bloğuma çaya beklerim çay bedaveeee :)

    YanıtlaSil