27 Eylül 2018 Perşembe

"Uzayda Piknik" Ştrugatski Biraderlerden İnsanlığa Tokat...

   1971'de Ştrugatski Biraderler yazar "Yolkenarı Piknik"i. 1979'da Tarkovsky "Stalker"ı çeker. Sinefiller "Stalker"i bilir, bibliyofiller "Piknik na Obochine"i. Her ikisi de iyidir (de Stalker, kitabın sadece bir bölümcüğüdür). Theodore Sturgeon da, İngilizce basımına şükela bir sunuş yazmıştır (atlamayın yani).
   Bir ara; bilinmeyen ziyaretçiler yerküremizin altı rastgele noktasına nesneler bırakır. Daha sonraları "bölge" olarak adlandırılan bu tekinsiz yerler zamanla hem bilimsel hem ticari merkezler olur. Ticari olarak değerlendiren korkusuz ve pervasız kişiler "cambaz" olarak adlandırılır. Bunlar bildiğiniz hırsızların pek korkusuz ve mahir olanlarıdır. Bölgeden dışarı çıkardıkları nesneleri karaborsaya satarlar.
   Ştugatski Biraderler; içinde hiç uzaylının olmadığı, çok az yerinde teknoloji barındıran mükemmel bir roman yazmışlar. Temelde insanın açgözlü, hırslı doğası ve yaşayakalma içgüdüsü var. Kişisel çıkarlar sözkonusu olduğunda kimsenin insanlığı falan takmayacağını güzel güzel işlemişler.
   Roman sağlam. Çıkar içinden "bölge"yi, bilimkurgu olmaz ama iyi roman olur (Bay Red'in yanına güçlü kuvvetli hafif ebleh bir yardımcı koyarsan "Fareler ve İnsanlar"ı aratmaz yani !). Kişiler üzerinden ilerliyor. Eksende Redrick (Red) Schuhart var, sıkı bir cambaz. Red, işin bilimsel yanıyla değil para yönüyle ilgili. Kendi aralarında yarattıkları özel bir jargon da var. Aralarda bilimsel jargonu da öğreniyoruz ama Red'inki daha kulağı okşayan cinsten.
   Ortalarını geçtikten sonra Noonan ve Valentine'in yaptıkları sohbette hem kitabın isminin nereden geldiğini anlıyor hem de romanın bilimkurgu dünyasında ne kadar önemli olduğunu idrak ediyoruz. Biraderler; bizim algımızın yegane algı olmadığını, başka varlıkların perspektiflerinin bizim paradigmamıza sığamayacağını Bilal'e anlatır gibi anlatıyorlar. O beş altı sayfa önemli yani (altını üstünü çize çize okudum).
   İthaki Yayınları basmış (200 sayfa). Edebiyata meraklıysanız ve algınızı genişletmek isterseniz yakın durun.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder