30 Mayıs 2017 Salı

"Perfetti Sconosciuti" Kişisel Karakutular !

   Taa çocukluktan arkadaş dört kişi. Bunların eşleri (birininki gelemiyor (nedeni ilginç (aşkın korumacılığı))). Güzel bir akşam yemeği. Bir anda gelişiveren bir oyun : cep telefonlarının masaya konup, her mesajın, her aramanın faş edilmesi (nasolsa dört kişiyiz birbirimizi biliriz). Sonuçlar ilginçtir.
   7 kişi, bir oda. Minimal sinemanın gayet güzel bir örneği (en iyi örneği kanımca "The Man from Earth" (şimdi ! bilimkurguya meftun olunca))Bunun tiyatro oyunu da yapılabilirmiş, güzel de olurmuş.
   Süresi makul (1s37d), ilk on dakikadan sonra ilginiz hiç düşmüyor. Oyunculuklar, senaryo, kurgu, yumuşacık renkler, italyan mutfağı/sosyal yaşamı ve elbette "kişisel karakutularımız" olarak nitelendirilen akıllı telefonlar ve bize ettikleri; şükela bir biçimde izleyiciye aktarılıyor.
   Yapılan tespitler düşündürücü. Film, hakkında yapılan tüm olumlu eleştirileri hakkediyor. Son on dakikanın ne olduğunu pek çıkaramadım. Her sinefil kendi yorumunu getirmiş. Fakirin de yorumları var ama altyapısı sağlam olmadığından yazmaya utanıyor. 
   Hakikaten de ! ne olacak bu akıllı telefonların bize yaptıkları. Filmden bir replik "- Eskiden telefonu "nasılsın ?" diyerek açardık. Şimdi "neredesin ?" diyerek açıyoruz.". Bu değişim bile artık ulaşılabilir oldukça mahremiyetimizin de fazla mahrem olmadığı anlamına mı geliyor ? En son ne zaman göz attınız malum alete (muhtemelen en fazla yarım saat önce). 
   İdrak ettiğim : akıllı telefonunuz varsa kendinize ait zamanın ciddi olarak azaldığı. Fakirin bir aptal telefonu var (haftada bir şarj oluyor, numarası sadece 10-15 kişide var, reaksiyon alamadıklarından reklam bile göndermiyorlar artık). Bir de işim nedeniyle kullandığı akıllı telefonum var (çok faydalı, yol falan tarif ediyor, fotoğraf çekiyor, internete bağlanıyor daha neler neler !). İşten ayrıldığım anda olmayacak. Akılsız telefonu da sadece denize açılınca kullanacağım. Bana ulaşmak isteyenler sadece ev telefonundan ya da e-posta adresimden ulaşabilecekler. İnanıyorum ki çok daha rahatlayacağım. Bu konuda yazmak beyhude ama yazmamaya da gönül razı değil. Neyse uzatmayalım.
   Akıllı telefonunuz varsa, izleyin ıskalamayın.
P.S. : Filmi öneren Bayan Kepenek'e de selam olsun !
Son P.S. : Rocco'nun kızına yaptığı "ilk gece" konuşması şükelaydı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder