18 Haziran 2016 Cumartesi

"Anomalisa" Kofman'ın Son Filmi.

   Başarılı halkla ilişkiler uzmanı Maykılston (bu konuda kitap bile yazmıştır), konuşma yapacağı bir kongrede, hayatını sorgular, başka denizlere yelken açmaya niyetlenir, bir kaçamak yapar, konuşmayı yapar, evine döner.
   Konu bu. 
   Çarlikofmın'ın gözünden bakılmazsa pek klişe bir omurgaya sahip filmimizi neyse ki (hem de stop motion olarak) Bay Kofmın çekmiş. Stopmooşın sinema yapmak çiledir. Aktör kaprisi, plato aksilikleri falan yoktur ama resmen iğneyle kuyu kazmaktır. Aynı zamanda risktir de. İzleyici tanıdık sima göremeyince öyküye duhul etmez, bir yabancılık çeker vs.vs.
   Son zamanlarda izlediğim, kendimce sorular sorduğum (hem izlerken hem sonrasında), içimde bir yerlere dokunan nadir filmlerden biri oldu Anomalisa. Seslendirmeyi sadece üç kişinin yapması, panik anında düşüveren yüz kalıpları, peşinden koşulan maşukun yegane kadın sesine sahip olması ve ele geçirilir geçirilmez sesinin değişmeye başlaması gibi bir sürü oturmamış taşı yerine oturtma çabası ile kendimi kimi zaman Maykılston yerine koyduğum anlar dahi oldu.
   Tarif etmek zor, izlemekte fayda var.
   (ha bir de nasıl olsa "kukla filmi" deyip çoluk çocukla izlemeyebilirsiniz, gerçeğinden çok daha gerçek bir yatak sahnesi var)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder