27 Nisan 2016 Çarşamba

"Hemen Her Şeyin Çok Kısa Bir Tarihi" Hedef Kitle Çocuklar ama Büyüklere de Olur.

 
   Yanlış anlama nelere kadir !
   İşyerinden (fikirlerine de değer verdiğim) bir arkadaşım Bay Braysın'ın "Hemen Herşeyin Kısa Bir Tarihi" adlı kitabını önerdiğinde (hem kitap bilim hakkındaydı) okuma listeme aldım. Ancak kitabı sipariş ederken aradaki bir "ÇOK" kelimesini atladığımdan, kargodan elime geçen kitap, hayal ettiğimden çok farklıydı. Boyut kocaman, fontlar iri, bolca primitif ve renkli resimli, kuşe kağıtta ve tahminlerimin ötesinde ince; kısaca bildiğiniz çocuk kitabıydı. Böylece Hemenherşeyinkısabirtarihi ve Hemenherşeyinçokkısabirtarihi arasındaki farkı, hüzünle idrak etmiş oldum. 
   Ama ne gam ! Arakolpa ne yapar ? Kitabı alır klozetin yanındaki çamaşır makinesinin üzerine koyar ve doğanın çağrısına uyduğu zamanlarda kitabı bihakkın okur, bitirince de oturur klavyenin başına kafasına göre tanıtımını yazar.
   168 sayfalık pek neşeli kitabımız makrokosmostan başlıyor mikrokosmosa uzanıyor, bu süreçte jeolojiden, biyolojiye, coğrafyadan, fiziğe, anatomiden, evrime, taksonomiden, antropolojiye, ekolojiden, nükleer fiziğe hemen her şeyin kısa bir tarihine göz atıyoruz. Altı bölümün her birinin sonunda kısa bir tekrar var. Renkli resimler var. İlginç ve mizahi tespitler var. Bilimlerin ve bilinen gerçeklerin nasıl olup da bilindiğine dair ilgi çekici anekdotlar ve olaylar var. 
   Burada bir parantez açmak isterim. (. (insanın istediğini çabucak yapabilmesi ne güzel şey !) Bay Braysın bilim insanı değil. Başarısız bir öğrenci üstelik. Ancak popüler bir yazar, yazdıklarını kolayca okuyabiliyorsunuz. Bunun sayesinde "Kraliyet Topluluğu" (Fellow of the Royal Society) kankaları arasına kabul edilen ilk yanki olmuş. Bu kitap da yetişkinlere yönelik popüler bir kitabın (birazcık da ticari kaygıyla) çocuklara uyarlanmış olanı. Ancak itiraf etmeliyim ki, kitapta yazılanların bir çoğunu (malumatfuruşluğumla övünmeme karşın) bilmiyordum. İyi ki de okumuşum. 
   Velhasıl : kitabın geniş versiyonunu sizlere, çocuk versiyonunu da vakti kısıtlı okura (tabiyki de çocuklara) öneririm. Malumatfuruşluğunuz artar, ortamlarda hava atarsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder