26 Mart 2016 Cumartesi

"Batman v Superman: Adaletin Şafağı" Beklediğime Değmedi.

   Şimdi Bay Zeksnaydır'ı "Watchmen"den hatırlıyorum ya, karşılaştırdığım film o. Yoksa "Man of Steel"in fazla bir müptelası değilim. 
   Başrolde de hem Süpermen hem de Betmen olunca, haliyle ilgi de ister istemez yükseliyor. Bu minvalde; ilk gece gittik izledik.
   Bir kere film uzun (152 dk.). İzle izle bitmiyor, bir de üç boyutlu, ilk yarım saatten sonra başağrısı yapıyor. 
   Gelelim konu ile ilgili somut değerlendirmelere. Bay Snayder'in üslubu belli. İlginç bir atmosfer betimlemesi var. Burada da kendini gösteriyor. Karanlık, müphem bir atmosfer. Karakterler de karanlık. 
   İlk yarı, senaryo olarak pek çok çelişkiyi ve soruyu getiriyor, pek de bir gelişme göremiyoruz. İkinci yarı ise bildiğiniz aksiyon sahneleriyle tipik süper kahraman filmi. Herkeşler diyor Beneflekt iyi Betmen olmuş falan diye. Bence hiçalakasıyok. Gerek çevresel faktörleri (uçağı, betmobili falan) gerek oyunculuğu, gerek replikleri ("hımm, takımı toplamak gerek" "-Neden ?", "-hmm, öyle hissediyorum (gişe lazım gişe)"), gerek oyunculuğu ve gerekse de Alfred ( Ceremiayrıns'ı harcamışlar ya ona yanarım) ve gerekse de Süpermen'le karşılaşmaya hazırlanırken yaptığı Rakivari idmanlar (var böyle bir idman parasızlıktan kamyon tekerlekleri kaldırıp çekmek filan) ve gerekse de Süpermen'le karşılaşırken kuşandığı mekanize zırh (adam yürüyen leopar tankı gibi (çoitici !)) manallah ! gerekselerde pik yapmışım kestim ben. Diyeceğim Betmen hem şekil hem mantık olarak olmamış. Niye Süpermen'e gıcık kapıyorsun ? İşinde gücünde dünyayı kurtarıyor adam !
   Henrikavil Süpermen olarak fena değil ama bizim kuşağın süpermeni Kristofırriiv (toprağı bol olsun) ile karşılaştırılamaz tabiy ki. Yalnız Süpermen'in karakter geçişleri ciddi ciddi Metropolis ahalisinin eblehliğini gösterir zaviyede. Gözlüğü takıyorsun "Ouv Klark nerelerdeydin ?", gözlüğü çıkarıyorsun "Kurtar bizi Süpermen !" 
   Esas kötü Luutırlex ise, Cesiayzenberg'in çizgi üstü oyunculuğuna rağmen oturamamış. Bir de bütün süper kahramanlar, kötüyü bir anda harcayabileceklerken nedense hep imtina ediyorlar (gişe kaygısı azizim). Vandırvuumın'ın altı boş, Holihantır yaşlanmış, Dayanleyn süpermenin annesi 60 yaşında garsonluk yapar mı dedirtiyor izleyiciye. Marka yerleştirmeler o kadar kötü yapılmış ki, Cem Yılmaz bile daha iyisini yapıyor. 
   Hülasa : Marvıl'ın gişe başarısına göz diken disii komiksin işi zor. O takımın filmleri de senaryo mantık hataları ile dolu ama izlerken kafa boşaltıyor. DC Comics'çiler işe (belki de farklılık yaratmak adına) farklı bir damardan girelim demişler ama ben söyliyim o damar yanlış damar. 
   İzlemeye hallenenlere son öneri : sinemada izlemenize değmez. Bir saatten sonra üç boyut başağrısı yapıyor, renklerde de bariz kararma oluyor. Bekleyin malum ortamlara düşsün evinizde rahat rahat izlersiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder