2 Ocak 2016 Cumartesi

"Star Wars: The Force Awakens" İyi Zenaat.

 Çeşitli nedenlerden görmem gecikti. Biraz önce çıktım. Maddeler halinde bir yazı olacak, kusuruma bakmayın.
   İlk filmi de bir yıl gecikmeyle 1980'de izlemiştim. (biliyorum 77 yapımı olduğunu, o zamanlar filmler üç yıl falan sonra gelirdi. Yıldız Savaşları da 79'da gösterime girmişti.) O yıllarda sinemada reklam falan yoktu, başlamadan "gelecek program" antraktan sonra "pek yakında" gösterilirdi (televizyon siyah beyazdı (adeta prehistorik dönemler)). 
   Şimdi reklam adeta bilim olmuş. Film başlamadan evvel starvors temalı yapı market reklamı da gördük, pil reklamı da. İçim kalktı reklamdan.
   Üç boyutsuz bir seçeneği olmadığından hiç hazzetmediğim karartan gözlüklerle izlemek zorunda kaldım. Derinlik efektleri baş ağrıtmayan bir dozda olduğundan şikayetçi olmayacağım. 
   Gelelim eleştirilere : (önce kötüler)
   Standart Lucas tarzı başlayan (her beş dakikada bir ikili akışta aksiyon, izleyiciye nefes aldırmama taktiği) filmimiz ortalardan itibaren senaryoda sapmalar ve aksamalarla kör topal ilerliyor.
   Antagonistler (ne işim olur antagonistle, kötü adamlar diyim de başım ağrımasın) feci zayıf. Fena halde Severussneype benzeyen (bir ben mi benzettim bilemedim) bir Kayloren, ergenle kötü adam arasında sıkışmış. Geymoftrons'a mı ilendiler o kabza sakındıraklı kırmızı pürmüz şeklindeki lightsaberi bilmiyorum ama pek hazzetmedim. Lightsaberle yapılan mücadeleler, serinin önceki filmlerine nazaran pek bir sallama. Süprimlider rolündeki Gollum bey'e boşuna yevmiye yazmışlar. Zaten ful yansıma olarak ve tanınmaz bir makiyajla zuhur ediyor. Tamamen CGI olarak yapsalardı olurmuş. Modifiye edilmiş kadın startruupır (kaptanfazma (yahut geymoftrons'un brien'i)), Hitler çakması Generalhaks. Velhasıl tüm kötüler, yeterince iyi değiller (böyle yazınca da komik oldu, neyse).
   Dartvader ve imparator ölünce süprimlider (Bay Smeagol) nereden zuhur etti, kayloren'i ne ara eğitti (kanımca bunu devam filmlerinde göriciiz (tıpkı azıcık görünen ve hemen kaybolan Meksvonsidov'un canlandırdığı Lorsantekka gibi (nerden buluyorlar bu isimleri bilmem!)) ? 
   Bu filmde de bir Ölüm Yıldızı (hatta modifiye edilmişi) var. Saldırı planlamaları var, saldırı var. Ama ilk bölümlerdeki helecan yok. (belki sen değiştin Arakolpa ? (hakkaten o ad var)).
   Eğitimli bir Kayloren'e, vahiy inmişçesine sopa atan Rey nasıl bir yetenek ki Luksıkayvolkır'ın uzun bir eğitimle edinebildiği nesneleri hareket ettirip, insanları kontrol etme yeteneğine kendi kendine hemencecik kavuşuveriyor ?
   Sorular bitmez, iyi eleştirilere gelelim.
   Film efekte boğulmamış. Bu açıdan ilk çevrilen üç filme çok daha yakın. Savaş hazırlığı sahneleri olsun, bar ortamları olsun her türlü ilk filmlere yapılan göndermeler gayet şukela.
   Han Solo, Prenses Leya ve Çuvbaka olsun R2D2 ve 3CPO olsun yine içimizi ısıtmışlardır. (Yalnız Prenses Leya iyi yaşlanmış, korselerden falan kazık gibi duruyor)
   Yeni karakterlerden bir tek BB8 içime yattı. Pek sevimli kerata.
   Maketler güzel.
   Hava çatışmalarında efekte kapılmadan iyi bir gerçeklik yakalanmış.
   Kan yok denecek kadar az (Disney etkisi).
   Gelecek filmlerde aydınlanacak çok soru işareti bırakıyor, bu açıdan merak faktörü yüksek. 
   Devam filmlerinden daha iyi şeyler ümit ediyor ve huzurlarınızdan çekiliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder