30 Mart 2014 Pazar

"Nymphomaniac: Vol. I ve II" LVT'nin son filmi...

   Cinselliğe nesnellikle bakamıyorsanız uzak durmanız gereken filmdir. Yoksa pornografik bir yapımla karşı karşıya kaldığınızı zannedebilirsiniz (teen, lezbiyen, üçlü, sadomazo, hatta pedofili vs.vs.).
   Yok; "aştım kardişim ben onları !" diyebiliyorsanız rahatça arkanıza yaslanıp Bayan Triers'in oğlu Lars'ın sinema sanatına yaptığı bu katkıyı keyifle izleyebilirsiniz. Kendini bir seks bağımlısı olarak tanımlamayıp nemfomanyak tanımına şiddetle bağlanan Co'nun; çocukluğundan 40lı yaşlarının sonuna kadar olan yaşamöyküsüne tanık oluyoruz. 

   Katarsisin yaşandığı sahnenin sonuna dek iflah olmaz bir nemfomanyak olduğunu (biraz da öğünerek) belirten Co'nun yaşamını; hayatı boyunca cinselliği tatmamış bir entellektüel olan Seligman (Süleyman'la bir korelasyonu var mıdır bilemedim. Bildiğim : Süleyman'ın ibranice "huzur, sükûn" olduğu ama Seligman "mutlu adam" demekmiş. Bilmiyorum...) çok rafine bir şekilde ele alarak yorumluyor. (gerçi sonda pek rafine olduğu söylenemez !..) 
   Triers; Dogma 95 kurallarının kimine sadık kalarak çekmiş filmini. Yine insanın ruhunu usunu rahatsız ediyor (cinselliği bu kez Antichrist'te olduğu kadar rahatsız etmemiş ama). Bu meyanda altta sıralanan kavramlar hakkında (dış ses vasıtasıyla) bilgileniyor, arada lugat ansiklopedi karıştırmak ihtiyacı hasıl oluyor. Sık sık önyargılarımızı değerlendiriyor (özellikle pedofiller hakkında), arada ise hiç ilgiyi düşürmeden filmimizi sonuna dek izliyoruz. 
   LVT filmlerinin demirbaşları (Şarlotceynsburg, Vilemdefo (bu kez buruşuk kıçını görmüyoruz) arada kısacık bir garson olarak zuhur eden Udo Kier dahil) filmimizde boy göstermekte, Şiyalebuf (ki iyi rol kesmiştir), Umaturman (botoksu abartmış mı ne ?), Krisçınsleytır (bu kez gergin kıçını görmekteyiz) gibi holivut aktörleri ise biraz eğreti durmakla beraber yevmiyeyi haketmişlerdir.
   Sekanslar, sahneler, müzikler (ki başlangıçta duyduğumuz Remştayn kulakları ürpertmektedir (iyi de olmaktadır)), diyaloglar yönetmenin damgasını taşımaktadır. 
   Beş saatlik film, çok uzun olduğundan ikiye bölünerek sinefile sunulmuş. Önerim : eğer izlemeye hallendiyseniz, ikisini ardarda izlemenizdir. Daha fazla yoğunlaşabilirsiniz.
   Velhasıl; izlemesi, yorumlaması biraz yoracak filmdir. Sinemaya sanat olarak ilgi duyuyorsanız, cinsellik sizin için tabu değilse keyifli seyirler dilerim...

botanik
bach
balıkçılık
dağcılık
fibonacci sayıları
polifoni
Babil'in orospusu
Edgırelınpoo
Aynfleming
bilinçaltı
ödip elektra kompleksleri
libidonun dibi
ortodoks ikonaları
Walther PPK
 
Afişte ne görüyorsunuz ?
Çok sonraki not : Dücane Cündioğlu filmin öyle bir didiklemesini yapmış ki, yukarıdaki satırları yazdığım için utandım. İşte de bağlantısı efendim :
http://ducanecundioglusimurggrubu.blogspot.com.tr/2014/04/nymphomaniac-bir-sinema-delisinin-oykusu.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder